Поне три месеца живот на 49-ото Народно събрание поискаха представителите на обединението "Продължаваме промяната -Демократична България" при консултацията си с президента Румен Радев, последвала тази с първия мандатоносител ГЕРБ днес. Причината - да се приемат най-сетне приоритетните закони, сред които тези свързани с еврозоната, Шенген, реформата по отношение на главния прокурор, бюджетът, планът за възстановяване. Ангажимент за кабинет обаче от обединението не дадоха. Само потвърдиха решението си да не подкрепят партията на Бойко Борисов, както и нейно участие в изпълнителната власт.

Радев попита и представителите на ПП-ДБ, както преди това и на ГЕРБ, как си представят разтеглянето на процедурите във времето. Преди това отчете, че ситуацията да разговарят с ГЕРБ е "изпитание за принципите им", като се има предвид, че генезисът и на двете коалиции в обединението е анти-ГЕРБ.

"Затова е важно докъде можете да стигнете с политическия компромис" - посочи президентът.

И попита как си представят управление - в т.ч. правителство на малцинството или пък някаква друга формула.

"Чух упреци, че бързам и искам нови избори. Затова искам да ви питам какво е подходящото време за първия и втория мандат. Това са много важни въпроси, аз искам да ги решаваме заедно" - заяви още президентът.

Думата взе съпредседателят на ПП Кирил Петков, за да затвърди, че обединението ще направи след изборите това, което е обещало преди тях - а именно:

"Че с първия мандат не можем да заявим подкрепа, едновременно с това сме готови да сложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория мандат".

Не разясни обаче как си предствя вариант Б.

Другият съпредседател Асен Василев пък подчерта, че се радвал, че НС най-сетне стигнало до извода колко важна е законодателната програма.

"Ние и ГЕРБ сме опоненти, смятаме, че моделът, по който трябва да се развива страната е различен. Но при тези приоритети, след два цикъла избори, успяхме да намерим формула тези закони да бъдат приети. Дори опонентите трябва да се уважават. Но има ясни граници, които не трябва да се прекрачват. Тези ясни граници са, че няма как да работим заедно - т.е. да подкрепим правителство на ГЕРБ или ГЕРБ в изпълнителната власт" - затвърди и Асен Василев.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък определи Радев като "господар на времето" в тази процедура. Факт - от Радев зависи дали ще забави или забърза "рулетката" по предаването на мандатите. В предходния парламент той забави процесите.

"Вие сте господар на времето - подходихте малко по-щедро в миналия парламент. Тук не става дума за някакви безпринципни компромиси, а да се свършат определени национални задачи. И консултациите, и времето трябва да имат добавена стойност в светлината на тази цел - съставяне на правителство. В рамките на прецедента от миналото НС като параметри, е възможно да се прокарат тези законопроекти. Без да презюмира кабинет. Но поне програмата минимум да можем да я свършим, иначе нашата отговорност за предлагането на кабинет с втория мандат, ние ще си я понесем", заяви и Иванов.

А акад. Николай Денков, който бе кандидат на "Промяната" за премиер в предходния ѝ мандат, директно посочи, че за изпълнението на така заложените приоритети ще трябват поне три месеца "при стегната интензивна работа и спазване на тези приоритети".

"Благодаря на акад. Денков за тези три месеца, но да ви върна на миналия парламент" - започна Радев и обяви, че поел "голям политически риск", разтегляйки процедурата във времето, а почти нищо не се случило: нямало правителство, нямало закони, предизборното наддаване взривило бюджета, а времето - отишло основно за изборния закон уж да вдигне избирателната активност, а довело до хаос. В добавка имало множество "разпити на министри", "почти денонощно" били на отчет, при положение че били ангажирани да овладяват кризи и да пишат закони. А той сам бил упрекнат, че иска да управлява.

"Да, трябва да има време, но и коректни и ясни отношения", посочи в заключение Радев.

След срещата Василев пак заяви, че приемането на един бюджет и то ако е подготвен от редовно правителство, което има мнозинство в парламента, отнема поне четири седмици, иначе пет до шест седмици, което означавало "минимум 10-15 юни за приемане на бюджет". (Василев визира ангажиментът на служебното Министерство на финансите да внесе проекта до края на месеца, б.р.).

По думите му президентът поел ангажимента да даде на парламента това време.

"Това, което дискутирахме, и президентът също каза е, че поне до 15 юни трябва да работи парламентът, за да може да бъде приет бюджет. Това са реалностите на бюджетния процес", заяви Василев.

Малката подробност обаче е, че от ГЕРБ вече многократно заявиха, че няма да подкрепят бюджет без да има редовен кабинет.

"Макар и да няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет" - контрира обаче бившият финансов министър.

На многократно повторения въпрос как така ПП-ДБ няма да даде подкрепа за ГЕРБ, но няма против да получи такава, Кирил Петков обяви, че в този парламент опитали да покажат по-различен стил на работа - като се изведат приоритетите.

Съпредседателите на ПП и ДБ обаче отказаха да отговорят на въпрос за "шарлатаните" - както Радев ги определи преди време. Мотивът: въпросът не идвал от истинска медия. В случая бе отправен от "Пик". Това е пореден път, в който Петков и Василев отказват отговори. На първата медийна изява след изборите бе изгонен "неизбежният" Николай Караколев насилствено от залата, без да е задал и един въпрос. С подобни аргументи си служи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов - да обижда и гони журналисти.