1394 лева е чистият доход, който един работещ трябва да получава, за да живее и да се издържа нормално по българските стандарти, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2509 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за първото тримесечие на годината, съобщава БНР.

Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че необходимият доход за издръжка нараства с малко над 3 процента спрямо декември миналата година, а на годишна база спрямо март 2022-ра година - с 14,6 на сто:

"С 320 лв. повече за 1 година за тричленното домакинство и 178 лв. нетно повече на самостоятелно работещи".

Сред рекордьорите по поскъпване са яйцата с 66% на годишна база и с малко над 14 на 100 на тримесечна. Лукът поскъпва за година с 40 на 100, а доматите - с над 25%.

Димитров подчерта, че при хляба и зърнените храни на годишна база ръстът е близо 19%. Той е категоричен, че спекулата у нас продължава:

"Едно евро и 69 цента, по памет, е кутия с 10 яйца в Испания в една верига. В същата верига в България е 3 евро. За какво иде реч, ако не е спекула?! Няма как българските яйца да са 2 пъти по-скъпи, така че спекулата продължава. Ние казахме как се бори тя - с ясни механизми, които има държавата. Регулаторът - Комисията за защита на конкуренцията - не си свършва работата към момента, независимо че е започнала няколко проверки".

Общата стойност на малката потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки и услуги в евро у нас е €55, в Румъния 53, а в Германия 60. В България, с 1 минимална заплата тази кошница може да се купи само 7 пъти, в Румъния - 11, а в Германия – 32.

Всички заплати да се увеличат с минимум 10% през 2023 година и спешно да се приеме бюджетът за тази година, настояват от КНСБ. Друго искане на синдиката е въвеждане на необлагаем минимум, актуализация на минималната заплата от 1 юли и тя да достигне 850 лв.

За увеличението на пенсиите с 12% от 1-ви юли ще са нужни 1 милиард и 150 милиона лева допълнително, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:

"За цялата година да поддържаме увеличените пенсии до 1 юли и с увеличението от 1 юли, което както казахме, е плод на законовата разпоредба, са нужни малко над 3,6 милиарда лева допълнително спрямо 2022 година. Така че и не виждам някой да се е родил в момента, политик в това число, който да замрази или намали пенсиите в този момент. Ако има такъв, няма да го има скоро като политик".

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, изготвен от служебното правителство, беше одобрен вчера на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Според него пенсиите ще се увеличат с 12 на сто от средата на годината по така нареченото златно швейцарско правило, като процентът на повишението е сборът от 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на осигурителния доход за миналата година.