За първи път в историята на най-стария футболен турнир в света - за Купата на Футболната асоциация на Англия, на финала ще има манчестърско дерби между "Сити" и "Юнайтед". Сблъсъкът е на 3 юни на "Уембли".

"Гражданите" водят битка за три трофея - другите два са титлите на Висшата и Шампионската лига. Ако ги спечелят, те ще повторят постижението "червените дяволи" от 1999 г. 

"Юнайтед" вече взе Купата на Лигата, в четвъртък отпадна от Лига Европа, но продължава да опитва да си осигури място в топ 4 в шампионата и завръщане в ШЛ от лятото.

Снощи тимът на Ерик тен Хаг трябваше да мине през дузпи срещу "Брайтън" във втория полуфинал на турнира на ФА - 7:6 (0:0 в редовните 90 минути и продълженията) на "Уембли".

Соли Марш пропусна седмата и оказала се решителна дузпа от състава на "чайките", а веднага след него Виктор Линдельоф сложи точка на спора, който предложи немалко емоции въпреки нулите в игровото време.

Давид де Хеа се прояви отлично на три пъти на вратата на "Юнайтед", спасявайки голови удари на Алексис Макалистър, Хулио Енсисо и Кауро Митома. "Брайтън" имаше само едно поражение в последните си девет двубоя от всички турнири, но пропусна да поведе и чрез Дани Уелбек, който стреля с глава над вратата В 57-ата минута.

В продълженията Маркъс Рашфорд шутира опасно, но стражът Роберт Санчес се намеси решително и изби в ъглов удар. Във второто продължения отново Рашфорд застраши "чайките".

При дузпите всичките седем футболисти на "червените дяволи" бяха точни и не оставиха шансове за стража на "Брайтън".

Ден по-рано "Манчестър Сити" не срещна трудности срещу "Шефилд Юнайтед" - 3:0 с хеттрик на Риад Марез. За последно тимът триумфира с отличието през 2019 г.

"Юнайтед", който е 12-кратен носител на отличието, ще играе на рекордния 21-ви финал. "Брайтън" загуби трети пореден мач, в който достига до изпълнение на 11-метрови удари.