Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно присъствие на руската наемническа групировка "Вагнер" в Судан, където суданската армията на паравоенните Сили за бърза подкрепа водят в продължение вече на десет дни ожесточени боеве, отнели живота на стотици хора, предаде Франс прес.

"Имаме много сериозни опасения относно участието на групировката на Пригожин - групировката "Вагнер" - в Судан," каза Блинкън на съвместна пресконференция с кенийския си колега Алфред Мутуа, който разкритикува ролята на някои страни в Близкия Изток.

„От известно време сме обезпокоени от ролята, която играят някои от нашите приятели в Близкия изток, както и Русия и други, които подкрепят едната или другата страна“, каза министърът на външните работи на Кения.

„Сега не е моментът да вземаме на страна в конфликта“, каза той, като помоли „външните сили да оставят Судан на мира“. Мутуа не посочи конкретна страна.

От своя страна, Блинкън отбеляза, че групировката "Вагнер", която действа в Мали или Централноафриканската република (ЦАР), носи там "където отиде само смърт и разрушения".

Тридневно примирие с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия

Воюващите судански генерали обещаха във вторник да събюдават ново тридневно примирие, което беше договорено от Съединените щати и Саудитска Арабия, за да изтеглят третата по големина африканска страна от ръба на пропастта, предаде АП. 

Но обещанията веднага бяха опровергани от звука на огън от тежки оръжия в столицата Хартум. Нейни жители казаха, че над главите им прелитат военни самолети, отбеляза агенцията.

Няколко предишни прекратявания на огъня от избухването на боевете на 15 април не бяха спазени, въпреки че спорадични прекъсвания на сраженията през уикенда  позволиха драматични евакуации на стотици дипломати, хуманитарни работници и други чужденци по въздух и по суша.

За много суданци напускането на чужденците и затварянето на посолствата е ужасяващ знак, че международните сили очакват засилване на боевете, които вече вкараха цивилното население в бедствие.

Много суданци отчаяно се опитват да избягат от хаоса, страхувайки се, че противниковите лагери ще ескалират пълномащабната си битка за власт, когато евакуациите приключат.

В Хартум автогарите бяха препълнени във вторник сутринта с хора, които бяха прекарали нощта там с надеждата на се качат на тръгващ автобус. Шофьорите вдигнаха цените, понякога десет пъти, за пътувания до Порт Судан (на Червено море) или до границата с Египет.

Късно в понеделник американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че е помогнал да бъде договорено ново 72-часово прекратяване на огъня. То би трябвало да бъде продължение на формалното тридневно примирие през миналия уикенд на големия мюсюлмански празник Рамазан. 

Суданските военни, командвани от генерал Абдел Фатах Бурхан и противниковите Сили за бърза подкрепа (СБП), парамоенна групировка, водена от генерал Мохамед Хамдан Дагало, казаха във вторник, че ще съблюдават прекратяването на огъня. В отделни съобщения те казаха, че Саудитска Арабия е изиграла роля в преговорите.

“Това прекратяване на огъня целѝ да създаде хуманитарни коридори, позволяващи на гражданите и жителите да получат достъп до жизненоважни ресурси, здравни грижи и безопасни зони, докато в същото време се евакуират дипломатическите мисии", казаха в изявление СБП.

Съобщението на армията използва същия език, добавяйки, че ще спазва примирието "при условие, че бунтовниците обещаят да спрат всички враждебни действия".

Но боевете продължиха, включително в Омдурман, град на други бряг на река Нил срещу Хартум. Местен жител каза пред АП, че във вторник сутринта е имало сблъсъци около централата на държавната телевизия и около военни поделения в околностите на Омдурман.

Повече от 420 души, включително 291 цивилни са убити досега и над 3 700 са ранени откакто започнаха боевете. Военните имат надмощие в Хартум, но СБП все още контролират много квартали в столицата и в Омдурман и имат няколко големи опорни пункта в страната.

Риск от разпространение на конфликта

Американското издание "Ню Йорк таймс" отбелязва, че в съседните на Судан страни има приток на цивилни, бягащи от сраженията между силите на двамата съперничещи си генерали, което поражда опасения от разпространение на хуманитарна криза в места, които вече се опитват да се справят с конфликти, глад и тежко икономическо положение.

Вестникът се позовава на хуманитарни служители, по думите на които престрелките, артилерийският обстрел и въздушните удари, които разтърсват Судан от 10 дни, са накарали хиляди суданци и други хора да преминат границите на Чад, Египет и Южен Судан.

Огромното движение на хора рискува да се превърне в бреме за съседите на Судан, в някои от които вече има голям брой бежанци и вътрешно разселени хора, коментира "Ню Йорк таймс". В Етиопия има гражданска война, в Южен Судан има недостиг на храна и преврат, а в Чад - наводнения и етнически борби, посочва вестникът.

ООН предупреждава, че конфликтът "рискува да доведе до катастрофален пожар в рамките на Судан, който може да обхване целия регион и да се разпространи и извън него", пише британският вестник "Телеграф".

Частични прекратявания на огъня 

Американското столично издание "Вашингтон пост" пише, че ръководени от цивилни мирни комитети са посредничили за временно прекратяване на огъня в голяма част от суданския регион Дарфур и това е лъч надежда на фона седмицата на брутални боеве в цялата страна.

Вестникът се позовава на ръководителя на местната администрация, по думите на който въпреки че западният регион на Дарфур е силно засегнат от насилието, от миналия четвъртък вечерта в четири от петте провинции в региона има договорени примирия. И двете страни са се ангажирали да спазват настоящите си позиции и сега лидерите работят за установяване на хуманитарни коридори за доставка на помощи и събиране на телата, добавя той.

Убит египетски служител

Египетското външно министерство съобщи вчера, че помощник административния аташе на страната в посолството ѝ в Хартум е бил убит при боевете между враждуващите фракции в суданската столица, предаде Ройтерс.

"Мухамад ел Гарави е бил убит, докато е пътувал към посолството, за да упражни контрол върху процедурите за евакуация на блокирани в Судан египетски граждани", посочи в изявление министерството.

Суданската армия, която първоначално съобщи, че е бил убит египетския помощник военен аташе, коригира изявлението си, като посочи, че става въпрос за помощник административния аташе, които е бил убит от огън, открит от паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Евакуации

Три германски военнотранспортни самолета превозиха 311 души, сред които и българи, от Судан до Йордания, откъдето те ще се отправят към родните си страни, предаде АП.

Министерството на външните работи на Германия днес съобщи, че около половината от 311-те души са чуждестранни граждани. 

Бундесверът посочи, че повече от половината от евакуираните досега 311 души са германски граждани. Сред изтеглените от изпадналата в хаос страна са граждани на Австралия, България, Великобритания, Белгия, Норвегия, Чехия, Ирландия, Швеция, Португалия. 

Предвижда се полетите да продължат, докато ситуацията със сигурността позволява, и да се извършват от охранявано от военните летище близо до Хартум. На летището са разположени около 1000 военнослужещи, посочва ДПА.

Франция е евакуирала 538 души от Судан, сред които 209 френски граждани. Това обяви днес френският президент Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

При операцията по евакуация е пострадал един френски военен, участвал в нея. Макрон днес съобщи, че животът на войника вече не е в опасност.

Великобритания обяви днес, че започва евакуацията на своите граждани от Судан, предадоха световните агенции. Ще бъдат предоставени на разположение полети на всички британци, които имат паспорт, като приоритетът ще бъден даден на семействата с деца, на възрастните хора и на хората със здравословни проблеми, посочва британското външно министерство. Според АП в Судан има около 4 000 британски граждани и половината от тях са поискали да бъдат евакуирани.

Полският посланик и други дипломати са сред 11-те поляци, евакуирани от Судан с френски и испански военни конвои, потвърди говорителят на полското министерство на външните работи Лукаш Яшина, цитиран от полската новинарска агенция ПАП.

Всички японски граждани, които искат да напуснат Судан, са били евакуирани, каза днес японският премиер Фумио Кишида, цитиран от Ройтерс.

Наред с 45-те японци, които бяха евакуирани снощи с японски военен самолет, още осем са напуснали страната с помощта на Франция и на някои международни организации, каза пред журналисти Кишида, предаде БТА.