Организацията на обединените нации започна кампания за подновяване на ваксинациите на деца по света. Имунизациите претърпяха опасно забавяне по време на пандемията от COVID-19, а това доведе до възраждане на заразни болести като морбили и полиомиелит, предаде Франс прес.

Световната здравна организация, УНИЦЕФ, международната организация "Гави" (Gavi), която работи за осигуряване на по-добър достъп до ваксини за децата в бедните страни, и фондацията "Гейтс" са част от тази кампания за "голямото наваксване", информира БТА.

"Милиони деца и юноши, особено в страните с ниски доходи, са пропуснали възможността да се възползват от животоспасяващи ваксинации, докато епидемиите от тези смъртоносни болести са се увеличили", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Да се навакса изоставането е абсолютен приоритет. Нито едно дете не трябва да умира от болест, която може да се предотврати с ваксина", добави той.

В разгара на пандемията процентите на ваксинация намаляха в повече от 100 страни (сред тях е и България). Според СЗО през 2021 г. повече от 25 милиона деца са пропуснали поне една ваксинация, включително 18 милиона, които изцяло са пропуснали рутинни имунизации.

Кампанията за "голямото наваксване" ще се съсредоточи върху двадесет държави, в които живеят три четвърти от децата в света, пропуснали ваксини през 2021 г. Тези страни са  Афганистан, Ангола, Бразилия, Камерун, Чад, Северна Корея, Демократична република Конго, Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Сомалия, Мадагаскар, Мексико, Мозамбик, Бирма, Танзания и Виетнам.

Спадът от 5 процента на ваксинациите по време на пандемията е довел до "увеличение на детската смъртност с поне 5 процента", отбелязва ръководителят на отдела за ваксини към СЗО Кейт О'Брайън.

О'Брайън предупреди за епидемии от морбили - силно заразно и потенциално смъртоносно заболяване.

"Когато нивото на имунизация спадне, това води до експлозивни епидемии", каза тя.

Ситуацията в България

От вчера и в България се отбелязва Европейската имунизационна седмица, която тази година е под мотото: „Всяка доза има значение“.

Полиомиелитът в световен мащаб е намалял с 99% от 1988 г. насам. Пълната имунизационна схема срещу полиомиелит в детска възраст осигурява имунитет през целия живот. В България ваксини срещу полиомиелит се прилагат през първата, втората и шестата година от живота на детето. През 2020 и 2021 г. имунизационният обхват срещу полиомиелит в страната отчете спад спрямо предходните години, но през 2022 е регистриран ръст при всички приеми, отчитат от Министерството на здравеопазването.

Прилагането на две дози ваксини срещу морбили осигурява защита от заболяване и свързаните с него сериозни усложнения при почти 100% от ваксинираните през целия живот. В България имунизационният обхват срещу морбили с първа и втора доза е незадоволителен, като през 2020 и 2021 г. е по-нисък спрямо предходните години. През 2022 г. е регистриран ръст и при двата приема, но въпреки това остава неимунно (незащитено) детското население, което е предпоставка за възникване и разпространение на взривове от морбили в страната.

Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция, развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса. В България имунизацията срещу хепатит Б се прилага на новородените още през първите 24 часа от живота им. За изграждане на пожизнена защита е необходимо получаването на още 2 или 3 дози ваксина срещу хепатит Б през първата година от живота.

Почти всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси (HPV) и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация

Прилагането на ваксини, в съответствие с националния имунизационен календар, е изключително важен процес, който започва от самото раждане и продължава през целия живот, защото ваксините предлагат защита за всички възрасти. Имунизацията е право и отговорност на всеки, напомниха още МЗ.