Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на министъра на правосъдието Крум Зарков, свързано с правомощията на прокуратурата да прави проверки във всички области на обществения живот. Това съобщи "Сега".

Зарков оспорва проверките, които може да прави държавното обвинения, и иска тълкувание на така наречения "надзор за законност". Според него прокуратурата се меси твърде много във всички области на обществения живот.

Както и Клуб Z е писал, това позволява на административна прокуратура да праща разпореждания на всякакви администрации и да се интересува от теми като пюретата в детските градини, цвета на пешеходните пътеки или състоянието на пътните знаци - едва ли преследвайки други цели, освен пиар.

Главният прокурор Иван Гешев е на друго мнение - че този механизъм позволява на гражданското общество да се защити от административна безконтролност.

Зарков подкрепи искането си КС с конкретни примери от практиката на прокуратурата - проверки на притежателите на разрешителни за оръжие за лов, спорт и охрана, проверки на пътната настилка и сигнализация, проверки на изплатените субсидии на политически партии и други важни въпроси, за които съществуват други контролни органи в държавата, със задължения, свързани директно с тези дейности. Според министъра не е демократично прокуратурата да ги замества по тези въпроси.

Министърът на правосъдието Крум Зарков счита, че прокуратурата се намесва прекалено много във всички области на обществения живот и по този начин измества функциите на контролните органи.

КС е взел единодушно решение по делото, докладчик по което беше Таня Райковска. Решението все още не е обявено на сайта на съда, допълва "Сега". Информацията, която се разпространява, е че съдиите Соня Янкулова и Янаки Стоилов са го подписали със становище.

На 15 ноември 2022 г. КС веднъж вече отказа да разгледа части от питането на Зарков - по същата тема.

"Решението на КС доказва, че тезата за политическа целесъобразност, защитавана от министри като Крум Зарков и политици, ни връща във времена на правна несигурност и липса на демократични ценности", написа Гешев следобед в Twitter.