Пияният шофьор, който беше задържан вчера след гонка с полицията в Пловдив, остава в ареста за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за възпрепятстване на полицейските органи, за което се предвижда наказание от 500 до 3000 лева глоба и лишаване от свобода до 3 години.

Клуб Z също разказа за случая с невероятния "полет", който завърши в иначе отлично обезопасен и обозначен градски ремонт срещу Френската гимназия.

Мъжът беше задържан миналата нощ след преследване с полицията, след като отказал да спре на стоппалка. Последвала гонка, при която мъжът пропадна с управлявания от него автомобил във въпросния изкоп на строеж.

По време на гонката е имало моменти, в които задържаният е шофирал с над 170 км/ч, каза началникът на "Пътна полиция" в Пловдив, цитиран от БНТ тази сутрин. Арестуваният има шофьорска книжка от 40 години, като за целия си стаж като шофьор има наложени две глоби - за управление без колан и превишена скорост, които той е заплатил своевременно.

"Очакваме химическата екпертиза на кръвта. Ако се потвърдят показанията на техническото средство, евентуално ще бъде повдигнато и второ обвинение за шофиране след употреба на алкохол над 1,2 промила.

Случаят е много показателен за това как едно дръзко поведение, съчетано с незачитане на законите на страната, може да доведе до пътен инцидент. За щастие, този инцидент приключи с двама леко ранени и един задържан. Просто са имали късмет, защото с механизма на такова произшествие последиците можеха да бъдат и фатални", заяви Йордан Милушев, началник на КАТ-Пътна полиция-Пловдив.

Близки на жертви на ПТП настояват за по-високи наказания

Междувременно семейства на загинали при катастрофи се събраха тази сутрин пред Народното събрание с искане за промени в Наказателния кодекс, които да позволяват по-тежки наказания за убийците на пътя. По-късно те ще разговарят и с представители на прокуратурата.

БНТ цитира Силвия Вълкова, която губи сина си през 2020 след катастрофа край пловдивското село Кадиево. При произшествието загива още едно младо момче. Шофьорът, причинил катастрофата, е употребил марихуана. След съдебно дело, проточило се 3 години, две инстанции потвърждават присъда от 5 години затвор за виновника за произшествието.

"Употребата на марихуана, алкохол и превишената скорост не са престъпления по непредпазливост, а това е умишлено. Никой не ти слага цигарата в устата насила, нито ти налива алкохол, нито ти натиска педала на газта.

И смятаме, че тези престъпления трябва да бъдат умишлени и тогава ще има по-адекватни присъди, защото животът на нашите две деца не струва 5 години", казва Силвия Вълкова.