Числата в бюджета, предложен от служебното правителство, отразяват реалността, с която трябва да се съобразяваме, независимо дали ни харесва, или не. А говореното по темата извън парламента е "надприказване с нулева стойност".

Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание в отговор на критиките заради представения от кабинета проектобюджет и заложения в него дефицит от 6,4 процента.

„След като в края на миналата седмица, заедно с министъра на финансите Росица Велкова, представихме проект на Закон за държавния бюджет, една част от реакциите на политиците и коментаторите показват, че някои съществени моменти, съзнателно или несъзнателно, са останали неразбрани. Няма да гадая по какви причини и с каква цел, но заради грешките в преразказа, се налага да внеса някои допълнителни ясноти“, продължи той. 

Донев повтори отново тезата, че бюджетът е направен въз основа на заложеното от парламентите през последните две години. И политиците така критикували сами себе си и своите решения.

„Казано иначе – в този бюджет се оглеждат решенията на Народното събрание от последните две години. Когато политиците критикуват служебното правителство за бюджета, те всъщност критикуват собствените си законодателни решения, довели до 6,4% бюджетен дефицит. В мотивите към законопроекта са посочени възможни мерки за намаляване на дефицита до 3%, но те не са включени в разчетите за 2023 г. В случай че сред посочените мерки има такива, които привлекат вниманието на народните представители, тяхното финансово въздействие върху бюджета ще бъде отразено в план-сметката на държавата“, продължи той. 

Мястото за обсъждане на бюджета е парламентът, всичко друго било "надприказване с нулева стойност".

„Всяка идея на финансист или политик за общите ни пари е необходимо да срещне разбиране в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, а впоследствие да получи парламентарна подкрепа. Всичко друго е надприказване с нулева стойност“, каза още служебният премиер. 

И още: "Коментарите в стилистиката „перо по перо“ са много и от различен характер. Министерството на финансите е в готовност да предостави на политическите партии детайлна информация ред по ред, за да може да стане по-ясно за тях какво всъщност означава бюджетът на държавата". 

Проектът на Закона за държавния бюджет за 2023 г. бил разработен в съответствие с действащото законодателство, както в приходната, така и в разходната си част. 

Донев коментира и темата с националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като посочи, че за него се говори единствено като приход и разход.

"За служебното правителство ПВУ е 12 законопроекта, които очакват вниманието и одобрението на 49-ото Народно събрание. Това са 12 закона за реформи", отбеляза Донев. 

Премиерът обяви още, че на днешното си заседание правителството предстои да разгледа проект на разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата отчисления от печалбата за 2022 г. на държавните предприятия и търговски дружества с държавно участие на капитала в размер на 50%.

"Да върнем обратно в бюджета 100% от печалбата на държавните предприятия изглежда примамливо, но крие сериозни рискове. Отговорното управление на държавата предполага обмислени, а не лесни решения", завърши Донев.