Служебното правителство на Гълъб Донев се отказва от предложенията си за данъчни промени и внася проект на бюджет за 2023 година с огромен дефицит, финансиран с огромен дълг и все по-големи разходи за социални обезщетения. Това стана ясно в петък следобяд, когато Донев и финансовият министър Росица Велкова представиха основните параметри на текстовете пред медиите на специална пресконференция. 

Най-важното: МФ предлага дефицит в края на годината от 6,4% на касова основа или в номинално изражение - 12 млрд. лв. Това означава, че държавата ще трябва да изтегли дълг в размер на 13,7 млрд. лв. (б.р. числото е по-голямо, заради нуждата от плащане по падежи на предишни дългове). Така в края на годината, ако този проект бъде приет, общият размер на дълга ще достигне до 46,8  млрд. лв. или малко над 25% от БВП. При сега разписаните законодателни рамки, които проектът на Велкова следва, се очаква приходите на годишна база да се увеличат с 6 млрд. лв., а разходите - с 11,8 млрд. лв. Това означава влошаване на бюджетното салдо с 5,8 млрд. лв. 

За пенсии, след като през лятото мине новата актуализация по швейцарското правило с 12%, сметката на Държавното обществено осигуряване ще нарасне с 3,7 млрд. лв. Общо за пенсии ще дадем цели 22 млрд. лв. през 2023 година. 

Все пак - и премиера и министърката на финансите Велкова обявиха, че предпочитат дефицит до 3% и са смятали, че това може да стане през данъчни промени - като например данъкът свръхпечалба, представен преди вече около 2 месеца. Заявките на партиите обаче, че няма да подкрепят такава промяна е накарала правителството да смени подхода и да действа по този начин. 

Велкова неколкократно обяви, че МФ е на разположение да помогне на партиите да намалят дефицита, предложен в нейния проект и че към мотивите на правителството са дадени различни варианти за постигането на консолидация. 

"Хазартното отношение към публичниет финанси не бива да се допуска, защото ще плати цялото общество. Спекулации за събираемостта е опасна", обяви Велкова.