Президентът на УЕФА Александър Чеферин потвърди пред Би Би Си, че централата обмисля и обсъжда с клубовете въвеждането на таван на заплатите в европейския футбол.

Такава практика има в някои американски професионални лиги. Испания вече въведе такава в Ла Лига. Става въпрос за лимит на възнагражденията на футболистите във всички клубове, който те не могат да надвишават. Ако го направят, следват санкции.

„Изненадващо, всички са съгласни. Големи и малки клубове, правителствени отбори, клубове, притежавани от милиардери, всички, рече преизбраният наскоро за шеф на УЕФА словенец пред британската обществена медия. - В бъдеще трябва сериозно да помислим за таван на заплатите. Ако бюджетите се развихрят, конкурентният баланс ще се превърне в проблем. Не става въпрос за собствениците, а за стойността на състезанието, защото ако пет клуба винаги печелят, тогава вече няма смисъл.

Но трябва да е колективен договор - всяка лига и УЕФА. Защото ако ние го направим, а други лиги не го направят, няма смисъл. Надявам се това да може да стане възможно най-скоро.“

Чеферин отбеляза, че от 2024 г. ще има правило, според което ще е възможно да се харчат до 70 процента от приходите за заплати и трансфери. И това ще е стъпка към таван на заплатите.

„В момента сме стигнали до ново правило, което ще влезе в сила след 2024 г. Ще бъде възможно да се харчат до 70 процента от доходите за заплати и трансферни плащания. Но тази мярка не е достатъчна, защото 70 процента от приходите от пет милиарда са доста“, каза още босът.

Финал на Шампионската лига в САЩ е все по-възможен

Финалът на Шампионската лига може да играе в Съединените щати в бъдеще, тъй като УЕФА се стреми да се възползва от нарастващата популярност на футбола отвъд океана, каза още Чеферин.

Най-важният мач в европейския клубен футбол никога не се е провеждал извън континента от началото на турнира на шампионите през 1955 г., но Чеферин каза, че прекъсването на традицията е напълно възможно. Доскоро това се отричаше като възможност.

"Обсъждаме тази идея, но тази година финалът е в Истанбул, догодина е в Лондон, пред 2025-та в Мюнхен и след това това ще видим", каза адвокатът по професия.

"Футболът е изключително популярен в Съединените щати в наши дни... Американците са готови да платят за най-доброто. Така че те ще гледат европейския футбол, както любителите на баскетбола в Европа следват НБА. Това, което ме шокира е, че мачовете от Европейското първенство бяха гледани от повече хора в Съединените щати, отколкото финалите на НБА... За 30 мача от Европейското пък зрителите бяха като на Супербоул като брой", добави Чеферин.

Той добави, че часовата разлика е проблем, особено ако се играе следобед на тихоокеанското крайбрежие, което ще доведе до това началото на мачовете да е около полунощ в Европа.

САЩ ще бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2026 г. заедно с Мексико и Канада.