Шести пореден парламент заварва изтекли мандати на държавни органи и институции. 17 ключови за държавното управление институции към момента работят с изтекъл мандат.

Завчера Българският институт за правни инициативи (БИПИ) отправи писмо по темата до временната парламентарна комисия за изработване на Правилник за работата на 49-ото НС, в което предлага механизъм за прозрачен избор на надзорните, контролни и регулаторни органи.

Пред БНР днес директорът на БИПИ Биляна Гяурова коментира:

"Решението на Конституционния съд (за Съдебния инспекторат - бел. ред.) предостави едно безвремие, едно спокойствие на народните представители да протакат до безкрай провеждането на тези процедури за избор на ключови органи, на ключови регулатори.

Това беше направено, да не казвам тенденциозно, но с един поглед в бъдещето, може би с очакването, че наистина ще имаме политическа криза, в която ще се редуват предсрочни избори, ще се редуват тези парламенти", коментира Гяурова.

По думите й - поставянето на тези органи с изтекли мандати в т.нар. изпреварващо послушание руши държавността и доверието в институциите, смята тя. То води и до ниска избирателна активност заради недоверието в държавността.

Тя каза, че определението е на Съда на ЕС в няколко негови решения - че когато един орган действа извън мандат, това води до постоянно напрежение и кара хората в него да изпълняват поръчки от тези, които са на власт.

"Ние сме на ръба на конституционна криза, все още не сме в условията на конституционна криза", посочи тя.

По думите ѝ, ако се състави редовно правителство, са необходими поне няколко месеца, ако се погледне сериозно на процедурите, за да бъдат организирани прозрачно и обективно, а хората да бъдат избрани не въз основа на "политически патронаж".

"Поне 3 месеца със сигурност трябва да бъдат дадени, за да има достатъчно време за номинации. Не очаквам Народното събрание да направи отделна комисия за тези избори, както предлагаме от години."

Запитана трябва ли да има постоянна процедура за избор на регулатори, а не тя да се променя конюнктурно, тя изтъкна колко е важно да има отделна парламентарна комисия, "създадена на паритетен принцип и да се занимава единствено и само с това". Така според нея ще може да се избегне промяната на закона заради конкретно лице, за да бъде то "напаснато" на съответната позиция.

Гяурова отчита "някакъв страх да се направи редовно правителство", защото "може би ще бъде платена някаква политическа цена". По думите ѝ е налице "колебливост да се надскочат тяснопартийните интереси"

Формиране на конституционно мнозинство в парламента означава, че  е напълно възможно да се изберат органите, които се гласуват с квалифицирано мнозинство, заяви Биляна Гяурова.

Тя допълни, че да се правят уговорки между политическите сили за тези органи, които искат над 160 гласа - например членове на ВСС и на Инспектората няма нищо лошо. Лошо е когато се водят непрозрачно тези уговорки.