Смъртта на Пеле накара цяла Бразилия да потъне в печал. В Рио де Жанейро решиха да отдадат почит към Краля на футбола, като статуята на Христос Спасителя, която е символ на града, бе осветена в златисто и зелено.

Това са цветовете на бразилския национален тим. 

Пеле почина в четвъртък в болница "Алберт Айнщайн" на 82-годишна възраст. Той ще бъде погребан на 3 януари.

Губернаторът на Сао Пауло Родриго Гарсия обяви седемдневен траур. Освен това той е решил да кръсти булеварда, който се строи в момента, "Крал Пеле". Той е близо до квартала и стадиона на "Сантос", единственият бразилски тим, за който величието игра.

В цяла Бразилия траурът е тридневен. 

Причината за смъртта е множествена органна недостатъчност, резултат от проблемите, породени от рака на дебелото черво, който легендата имаше, обяви болницата.

Тялото на Пеле ще бъде кремирано, а прахът ще бъде откаран на стадион "Урбано Калдейра" на 2 януари. Тогава ще започне поклонението. Церемонията по сбогуването с играча ще започне в 10 сутринта местно време и ще продължи точно едно денонощие. Събитието ще бъде достъпно за всички желаещи, но на присъстващите ще бъде забранено да се доближават до ковчега.

След това по улиците на Сантос ще премине шествие, което ще се насочи към мемориала на Вселенския некропол, където ще бъде погребан Пеле. Церемонията там ще бъде само за семейството и близките приятели на легендата.

Фланелката на "Сантос" с номер 10 скоро може да бъде извадена от употреба завинаги, съобщава в. “Глобо”.  Според изданието желанието на семейството на Пеле е никой друг да не носи този екип, която някога бе на Краля.

Искането скоро ще бъде официално отправено към клуба. Пеле носи фланелката с 10 между 1956 и 1974 г. В момента за Сантос с номер 10 играе венецуелецът Еферсон Солтедо.

Някои от членовете на управителния съвет на клуба вече са обсъждали въпроса, но все още няма нищо официално. Най-вероятното е номер 10 да бъде изваден завинаги от употреба за бразилския тим.