"Последващите събития доказаха, че сме били прави, защото предизвикаха тук, в България, реакции, които показаха правотата на факта, че такъв тип изявления имат конкретни вътрешнополитически адресати."

Това коментира пред журналисти външният министър Николай Милков в отговор на въпрос за изявлението на Министерството на външните работи, което беше публикувано дни след интервюто на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова в YouTube канала на журналиста Мартин Карбовски. Митрофанова в своя поредна провокотивна проява заявява в него, че ако можеше, би гласувала за Костадин Костадинов.

Последва остра реакция от Външно, в която се казваше, че подобни изказвания са опит за намеса във вътрешните работи на страната и определи думите на посланичката като "неуместни".

"Мислехме, че няма смисъл да се реагира, да тормозим българската общественост с такива нелицеприятни въпроси по отношение на българския политически живот. Дали министерството изобщо ще реагира и кога ще реагира, зависи от нас и за това има определени фактори", каза Милков, попитан дали МВнР не се е забавило с реакцията. "Изчакахме няколко дни и мислехме въобще да не реагираме", добави той.

Милков отбеляза, че става дума за YouTube канал, който е популярен за определена аудитория и не следва да бъде коментирано нещо, ако не стане в някакъв смисъл национална тема.

"За съжаление, точно това стана. В крайна сметка това беше подето", наложи се да реагираме, каза Милков. 

За Христо Грозев

На посолството на България в Москва е възложено да получи официално становище от руските власти относно задържането на журналиста Христо Грозев, съобщи още външният министър. 

Преди дни Русия обяви, че е издадена заповед за арест на Грозев.

Той отбеляза, че МВнР е информирано по случая от посолството на страната ни в Москва.

"Официална информация към нас не е постъпвала. Посолството ни се информира по медиите, по публикации от руски медии от 21 април", обясни Милков. 

Посочва се в медийните публикации, че съдът е уважил исканията на следователя за задочно прилагане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Грозев е обвинен в част едно на Наказателния кодекс, чл. 322, а именно - незаконно преминаване на държавната граница, санкцията по която е до две години затвор, каза още той. 

За назначението си като посланик в НАТО

Година и два месеца, в условията на война, страната ни няма действащ посланик в НАТО. Време е да се реализира това назначение, отбеляза Милков, който ще бъде новият представител на България там.

Логиката на това назначение е, както и на останалите посланически назначения, че ние трябва да осигурим възможност на мисиите да работят нормално, а ротацията да се развива също, каза той. 

И добави, че има готовност да замине като посланик в алианса в рамките на седмица, след като президентът вземе решение.

С решение от 31 март, т.г, служебното правителство предложи действащия министър на външните работи в кабинета Николай Милков за представител на България в НАТО. С решението правителството предлага на президента на България да издаде указ, с който освобождава Николай Милков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република и в Княжество Монако и постоянен представител на България към ЮНЕСКО със седалище в Париж (позициите, които заемаше до назначаването му за външен министър в две поредни служебни правителства - бел. ред.), както и указ за назначаването му за постоянен представител на България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

За помощта за Украйна

По отношение на помощта, която България оказва на Украйна като част от брутния си вътрешен продукт, страната ни е на шесто място в света. Външният министър посочи, че тази информация може да бъде видяна в сайта www.statista.com. 

"Винаги сме поздравявани от нашите партньори за позицията ни и за помощта, която оказваме", твърди той, цитиран от БТА.

Според него подобни въпроси не бива да бъдат използвани за вътрешнополитически цели. Предизборната обстановка, която съществува вече две години в България, прави така, че изключително много външнополитически теми се инструментализират за вътрешна употреба. Това вреди на външната политика като ефективност, коментира още министърът.