Американската писателка Елизабет Джийн Карол обвини Доналд Тръмп в изнасирване в показанията си в гражданския процес срещу бившия президент. "Тръмп ме изнасили", заяви 79-годишната днес журналистка пред федералния съд в Манхатън.

Тя описа пред съдебните заседатели как Тръмп първо се приближил до нея и я помолил за помощ с подарък за приятелка. След това й направил знак да отиде с него в съблекалнята. Там, според разказа на Карол, той се притиснал към нея и проникнал в писателката първо с пръсти, а след това с пениса си. Карол разказва още, че накрая отблъснала Тръмп и избягала от магазина.

"Срамувах се, мислех си, че това е моя вина", казва Карол според "Ню Йорк Таймс".

Тръмп категорично отрича обвиненията. Той заяви, че никога не се е срещал с Карол. По това време той все още не е политик, а предприемач в областта на недвижимите имоти.

Карол за първи път направи публично достояние обвинението в изнасилване през 2019 г., когато Тръмп беше президент на САЩ. Тогава републиканецът я обвини в лъжа и заяви, че тя не е негов "тип". "Той излъга и унищожи репутацията ми", заяви сега Карол в съда. "Тук съм, за да си върна живота." Тя каза, че знае, че на други хора са се случвали и по-лоши неща. Но след инцидента никога повече не е могла да води любовен живот. Давността за повдиганена криминално разследване е изтекла, но дългогодишнат авторка на списание Elle и бивша телевизионна водеща е завела дело срещу Тръмп за болки и страдания и иска от него сума, чийто размер не е публичен.

Предполага се, че съдебният процес, който започна в понеделник, може да продължи една седмица. Самият Тръмп все още не се е явил. Бившият президент вече е бил разпитан под клетва от адвоката на Карол през октомври.

Първоначално Карол беше подала иск срещу Тръмп за клевета. През ноември миналата година тя подаде допълнителен иск за самото предполагаемо изнасилване. Това стана възможно благодарение на нов закон в щата Ню Йорк, който позволява предполагаемите изнасилвания да бъдат преследвани по съдебен ред и десетилетия по-късно.