Съюзниците и партньорите в контактната група, водена от САЩ, са изпратили в Украйна 230 танка, 1 550 бронирани машини и големи количества муниции, тоест  98 процента от обещаните материали, за да оборудват новите ѝ бронирани бригади, каза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

"Като цяло, украинците следователно разполагат със способностите, от които имат нужда да си върнат още територии”, каза той на съвместна пресконференция с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел.

От началото на руската офанзива през февруари 2022 година членките на НАТО също са доставили системи за противовъздушна отбрана, артилерия и изтребители МиГ-29, съветско производство, каквито имаха някои от държавите от бившия съветски блок. Те също обучиха десетки хиляди украински военни с оръжията, използвани от армиите в НАТО.

Столтенберг обаче призова “никога да не се подценява” Русия. 

"На руските сили може да липсва качество, но те разчитат на  количеството и Москва продължава да мобилизира личен състав”, каза той.

"Ние ще бъдем с Украйна толкова дълго, колкото трябва и ще ѝ даваме това, от което тя има нужда”, увери Столтенберг.

"Люксембург има най-малката армия в НАТО, но ако има нужда от нас, на нас може да се разчита”, потвърди от своя страна Бетел. 

Столтенберг и Бетел приветстваха телефонния разговор в сряда между китайския президент Си Цзинпин и украинския президент Володимир Зеленски.

"Това не променя с нищо факта, че Китай не можа да осъди незаконното нахлуване на Русия в Украйна”, каза Столтенберг.

"На Украйна се пада да реши какви са условията за преговори и какви формати на преговори би трябвало да има”, добави той.

"Ако искаме мирно и договорено решение, което позволява на Украйна да се утвърди като суверенна и независима нация, най-доброто средство да го постигнем е да предоставяме военна помощ на Украйна, точно както го правят съюзниците от НАТО", каза Столтенберг.