Софийският районен съд проведе първо заседание по делото, което шефът на Народния театър Васил Василев заведе срещу Камен Донев. 

Делото е "опашка" от предишния скандал - с Александър Морфов, който надраска вратата на пиарката на ДПС (и Народния театър) Велислава Кръстева. В крайна сметка Морфов бе уволнен от поста главен режисьор, а Кръстева напусна по собствено желание.

На 21 март обаче стана ясно, че директорът на театъра Васил Василев завежда иск срещу Камен Донев за обида заради негово интервю пред бТВ.

Директорът (бивш зам.-министър на културата, заедно с Велислава Кръстева от времето на кабинета на Пламен Орешарски, б.р.) се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ го нарекъл „мижитурка“, „човечец“ и казал, че „не е читав човек“.

Директорът на Народния театър настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди, плюс лихвите и разноските.

Днес в СРС не се яви нито един от двамата, а само по две техни адвокатки. Представителката на Василев дори поиска да се измени квалификацията - не за "обикновена" обида (чл. 148 от НК), а за обида на длъжностно лице.

Василев изиска да бъдат призовани 4-ма свидетели, като двама ще аргументират размера на паричния иск, а двама ще опишат какво е било състоянието му, когато чул интервюто.

Камен Донев пък иска трима свидетели, които очевидно ще защитават неговата гледна точка.

Съдът разпореди за следващото заседание на 8 юни вещо лице да изготви фонограма от думите на актьора от въпросното интервю.