Хидрата се е впила в държавата и смуче кръвта на нормалните хора.

Това обяви пред "Тази неделя" по bTV режисьорът Александър Морфов, след като на 28 февруари стана ясно, че е уволнен дисциплинарно от Народния театър. В същия ден и Велислава Кръстева обяви, че напуска поста пиар на театъра.

До напрежение в Народния театър се стигна, след като Морфов надраска вратата на кабинета на Кръстева с надписи "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и  "Изчезвай" в знак на несъгласие, че на 2 октомври тя е придружила почетния председател на ДПС Ахмед Доган за гласуването.

Част от трупата на Народния театър се застъпи за Морфов и поиска оставката на директора Васил Василев, друга част участва в подписка в защита на Василев.

"Войната между мен и лицето Василев продължава вече три месеца и половина и аз очаквам отдавна той да употреби всичките си номенклатурни и административни сили, за да ме уволни от театъра", обяви режисьорът.

Той разбрал, че е станал "много важен" в държавата след протеста срещу назначаването на Велислава Кръстева за пиар на театъра по писанията в жълтите медии.

"Всякакви възможни форми на словоблудство се изляха срещу мен със страшна сила. В началото не обръщах внимание, защото много обичам китайската поговорка: "Какво може да мисли дървото за кучетата, които пикаят по него". Но кучетата станаха много и затова реших че трябва да кажа нещо за всички тях и за всички останали, които сме на дървото. Те и всичко хора трябва да разберат, че така повече не може да си живее и трябва да си осмислим живота, хора. Продължаваме да бъдем в сянката на уродливо управление вече толкова много години. Хидрата се е впила в държавата и смуче кръвта на нормалните хора", изтъкна Морфов.

Той определи ситуацията в Народния театър като мини копие на обстановката в цялата държава.

"Един самопровъзгласил се диктатор, който управлява с всичките номенклатурни и канцеларски номера, унижава хората, освобождава тези, които не му трябват, назначава други. Целия апарат там е обърнат наопаки с неговите хидри, които подслушват, гонят унижават. Разбира се неговият голям ход беше това, че ги купи – направи им заплатите три пъти по-големи, даде им премии между 8000 и 18 000 лв.", уточни творецът.

Морфов е отстранен от поста главен режисьор със заповед. Преди това е получавал писма през съдия изпълнител, бил е викан на разпит в полицията заедно със съпругата му – актрисата Рени Врангова. Той напомни, че е признал, че е автор на надписите по вратата на Велислава Кръстева и уточни, че протестът му е против намесата на политиката в театъра.