"Ако от ГЕРБ не бяха задушили практически почти всичките си коалиционни партньори в миналото и не бяха подменили ключови реформи в предишните си управления, например съдебната реформа, днес можеше и да се води някакъв разговор за коалиционно управление. Но поради горното е невъзможно. За справка - БЗНС, СДС, ДБГ, ВМРО, НФСБ, НПСД, ББЦ, РЗС, "Атака"."

Така депутатът от "Демократична България" (ПП-ДБ) и бивш областен управител на Пловдив Йордан Иванов обобщава нежеланието на обединението да влезе в едно управление с партията на Бойко Борисов.

Иванов е бил провокиран от коментарите на представители на партията първи мандатоносител относно това как върви преговорният процес. Както и от спрягането и обсъждането на имена в проектокабинета на ПП-ДБ, които ГЕРБ поиска да види преди да й бъде връчан мандата, вероятно другата седмица.

Става въпрос за акад. Николай Денков като премиер, съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев като вицепремиери и лидерът на ДСБ и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов като министър на вътрешните работи.

В петък Петков обяви, че до вторник от обединението няма да коментират никакви имена.

"Няколко важни неща в преговорния процес, които колегите от ГЕРБ е добре да осъзнаят, защото ако не го направят, ще сме принудени да припомним какво правеше Бойко Борисов, докато Атанас Атанасов е гонил руската агентура от България като директор на контраразузнаването", започва Иванов, който е член на ДСБ, в свой фейсбук пост. И изброява:

  1. Този, който поставя ултиматуми (за срокове и имена в случая) в преговорите, той чупи преговорния процес. 
  2. ГЕРБ не диктува правилата при втория мандат. Ако стигне такъв мандат до нас, ние ще решим как да го  реализираме.
  3. Признак на ниска преговорна култура е да коментираш имена на потенциални министри, които официално не са излъчени. Всички имена в евентуален проектокабинет на ПП-ДБ, които чуете до вторник, са манипулация. Вече втори ден в национален ефир партийни лица от ГЕРБ се упражняват да казват кой може и кой не може да бъде министър. Медиите могат да говорят всичко, което преценят. Партиите, които преговарят за правителство – не могат.
  4. Отговорността за реализиране на правителство след последните предсрочни парламентарни избори е изцяло в ръцете на ГЕРБ на този етап. Ако от ГЕРБ нямат смелост да осветлят приятелството си с ДПС, да замълчат и да върнат първия мандат. Ако имат – да го сторят. Но което и от двете да направят, нека не забравят, че цялата отговорност днес лежи върху тях. За нас е важно да има мнозинство, което да не зависи от ДПС. Ще видим за тях дали е важно.
  5. Ако ГЕРБ не бяха задушили  практически почти всичките си коалиционни партньори в миналото и не бяха подменили ключови реформи в предишните си управления, например съдебната реформа, днес можеше и да се води някакъв разговор за коалиционно управление. Но поради горното е невъзможно. За справка  - БЗНС, СДС, ДБГ, ВМРО, НФСБ, НПСД, ББЦ, РЗС, "Атака".

"Уважаеми колеги от ГЕРБ, преговорният процес си има правила, моля да влезете в тях, за да свършим работа. Не е лоша идеята всички да се държим възпитано и на висотата на отговорността, която носим за гласуваното ни доверие", посочва в заключение депутатът от ПП-ДБ.