Развръзката около това възможно ли е да има правителство между ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вероятно се очаква другата седмица, като съпредседателят на ПП Кирил Петков намекна, че може да има изготвен списък с проектокабинета на обединението. И по-точно във вторник, първият работен ден заради празничния 1 май. Ситуацията, която така и така е сложна заради разнопосочните сигнали, които всеки ден дават основните участници, става още по-заплетена заради отношенията вътре в коалицията ПП-ДБ. Двете съставляващи обединението формации трябва да вземат решение за състава на проектокабинета си с втория мандат, което се очаква да се случи след гласуванe вътре в партиите в коалициите, както и в парламентарната група идния вторник. Т.е. съставът да е изготвен в рамките на предстоящите почивни дни. Има обаче много въпросителни. Какви са те?

Първо, в самата ПП-ДБ не са единни трябва ли да се предоставя на ГЕРБ кабинета преди връчването на първия мандат, научи Клуб Z. Отделни представители на "Промяната" вече коментираха, че това би свалило картите на обединението преди "раздаването" за неговия втори мандат. От ГЕРБ обаче коментираха неофициално, че поставеният преди ден публично от председателката на парламентарната им група Десислава Атанасова срок до неделя не е случаен, а отразява очакването, че другата седмица президентът Румен Радев ще връчи първия мандат. По конституция той се връчва на кандидата на партията за министър-председател, т.е. от формацията на Бойко Борисов искали да са наясно с това да предлагат ли собствен състав на кабинет, но не само - тъй като понеделник е почивен ден, искали да използват времето от най-късно неделя до вторник за коментари по имената.

От обединението са склонни към този момент да се съобразят и да дадат имена на ГЕРБ. Макар днес съпредседателят на коалицията Кирил Петков да обяви, че няма да се съобразяват с ничии срокове.

Експерти или политици

Както е известно, а и публично заявявано многократно, "Промяната" и "Демократична България" са на различни позиции относно това как трябва да изглежда проектокабинетът им. От ПП винаги са заявявали, че той трябва да е съставен основно от политически фигури, а от дясната коалиция - от безспорни експерти, без лидерите и ярки политически представители, които да се явяват консенсусни фигури. По тази причина от ДБ смятат да не предлагат свои хора в списъка с министри, в т.ч. Надежда Йорданова и Божидар Божанов, които в редовния кабинет бяха съответно министри на правосъдието и на електронното управление. Такова решение имат от "Да, България", неформално и от ДСБ, като предстои то да бъде прието по-късно през деня днес. 

Снощи обаче бяха "изпуснати" към медиите имената на акад. Николай Денков, Кирил Петков и Асен Василев. Първият като кандидат за министър-председател, вторият като вицепремиер за службите, Шенген и еврозоната, а третият - като вицепремиер по плана за възстановяване и финансов министър. И тримата са представители на ПП в обединението, а акад. Денков бе и кандидатът на ПП за министър-председател с мандата й в миналия парламент. Към тях, като министър на вътрешните работи, бе пришит и съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Но от ДСБ коментираха пред Клуб Z, че такова решение няма. И както стана ясно, вероятно няма и да има. Третата формация в ДБ - "Зелено движение" решава този уикенд.

Борисов вече реагира на тези имена, като посочи, че Василев и Петков трябва "да се дръпнат", а отделни представители на партията му изразиха резерви и към Денков, който иначе съчетава фигурата и на експерт, и на политик. Причината - ще е министър-председател, който на практика е подчинен на политическите си лидери Петков и Василев, които в същото време са негови вицепремиери. 

Коментар направи днес по обяд и Кирил Петков - че до вторник няма да коментира слухове. А Василев не бе в парламента.

Лидерът на ГЕРБ обаче даде и друга заявка - ако съпредседателите на ПП искат да са в кабинета, то тогава и той ще поиска свои политически експертни лица като Томислав Дончев (европейски фондове), Делян Добрев (енергетика), Красимир Вълчев (образование). Едно такова разплитане на казуса, т.е. правителство на споделената отговорност за каквото от ГЕРБ говорят тези дни, минава през ревизиране на решението на партийните органи на обединението да не подкрепят не само мандат на ГЕРБ, но и правителство с участието на ГЕРБ.

Контролирано или не, имената на висшите представители на ПП вече са изтекли и те потвърждават упоритите кулоарни слухове от изминалите две седмици, че Петков и Василев се виждат в състав на Министерския съвет, като дори се твърди за техни индивидуални срещи с Борисов, което никой от ПП нито потвърждава, но и не отрича.

Консенсус

Така или иначе парламентарната група на обединението трябва да има финалната дума. Според вътрешния й правилник важните решения, каквото е това със състава на проектокабинета, трябва да се одобряват от 2/3 от групата от общо 64 народни представители. Т.е. с квалифицирано мнозинство, или поне от 43-ма народни представители. Проблем е и това, че в самата ПП няма консенсус, като част от депутатите й са съгласни с варианта излъчване на т.нар. експертно, а не политическо правителство.

Засега остава неясно дали от ДБ ще предлагат все пак имена, или ще оставят "Промяната" да подреди проектокабинета сама. Нагласата е, че няма да се месят в "кадруването", но в почивните и празничните дни тепърва предстоят партийните разговори.

Макар лидерите на ДБ, и в частност Христо Иванов, да отказват да дават публични изявления откакто започна преговорният процес с ГЕРБ, от дясното обединение уверяват, че това не означава раздяла с формацията на Петков и Василев и намерението им все така е да се явят заедно на местните избори тази есен. 

Разбира се, вакуумът от информация веднага се запълва с имена от "проектокабинета", спрягани из кулоарите. Голяма част от тези имена са на депутати от  ПП. Именно с  "изваждането" на народни представители от страна и на ГЕРБ, и на ПП като възможни министри, депутати обясняват факта, че парламентът три дни гледа правилника за дейността си, който можеше да бъде приет в по-кратки срокове. Причината е, че с приемането на правилника трябва да започне подреждането и на парламентарните комисии, а някои от имената, които формациите искат да предложат за титуляри, се оглеждат и за възможни министри.

И неофициално от ГЕРБ все така продължават да твърдят, че не водят разговори с останалите парламентарни групи за подкрепа на тяхно правителство с първия мандат. И чакат имена от ПП-ДБ.