Русия иска да предизвика бърза украинска контраофанзива.

Това обяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според Киев Москва е променила тактиката си във войната с Украйна, която продължава вече 15-и месец, и е започнала умишлено да нанася ракетни удари по жилищни райони.

"Няма никакво съмнение, че те извършват директни атаки по жилищни сгради или места с много къщи, принадлежащи на цивилното население."

През студените зимни месеци Русия беше насочила атаките си предимно към енергийната инфраструктура на Украйна.

Киев планира пролетна контраофанзива за отвоюване на окупираните от Русия територии от месеци, но не разкрива никакви подробности, отбелязва ДПА.

Подоляк заяви, че последните ракетни удари са имали за цел да проверят дали Украйна е в състояние да защити собственото си въздушно пространство.

Руските ракетни удари през последните дни отнеха живота на много цивилни, особено в централния град Уман, където в петък бе съобщено за над 20 загинали при попадение в жилищна сграда. В Днепропетровска област майка и 3-годишната ѝ дъщеря също бяха убити при руски обстрел. Киев отрича при атаките да са били поразени военни цели.

Украйна продължава да отблъсква тоталната руска инвазия, започнала през февруари миналата година, а "Русия не разполага с достатъчно боеприпаси, за да постигне успех в настъплението", твърди британското разузнаване.

Макар че Москва дава "най-висок приоритет на мобилизирането на отбранителната си индустрия", тя "все още не успява да отговори на нуждите по време на война", пише в последната сводка за хода на войната, публикувана днес.