Дисциплинарната комисия към БФС наказа ЦСКА-София да играе два домакински мача без публика заради инцидентите на стадион "Българска армия", довели до спиране на играта за около 20 минути в битката с "Лудогорец" в неделя (0:1).

Санкцията е за лишаване от домакинство, като е заменена със затваряне на стадиона за зрители - както обикновено в такива случаи. Двубоите са два, тъй като има рецидив за нарушение, касаещо "хвърлени предмети с последствия - ударени длъжностно и служебно лице и довело до продължително спиране на срещата".

Малко след 60-ата минута съдията Георги Кабаков спря мача за около 15 минути. Това стана, след като Кирил Десподов от два опита не успя да изпълни корнер откъм секторите "В" и "Г". Националът се оплака, че е бил уцелен от предмети, а той направи това и пред медиите по-късно.

Кабаков реши да прибере двата отбора в съблекалнята, като само гостите влязоха (засипани с предмети този път от сектор "А"), както и реферите. В началото на второто полувреме имаше и друго прекъсване - заради масова употреба на пиротехнически изделия, предизвикали димна завеса над Армията.

Заради всичко това "червените" са глобени общо с 15 300 лева. Сред провиненията личат хвърлени предмети с опасност за длъжностните лица, обидни скандирания, използване факли и димки, както и за използване на лазерни устройства за заслепяване на играчи на съперника.

Първият мач на ЦСКА-София без публика ще бъде срещу "Ботев" (Враца) на 8 май, а вторият - от втората фаза в първата шестица след края на редовния сезон.

"Лудогорец" пък се задължава да покрие щетите, нанесени от привържениците му в сектора за гости на "Българска армия".

Другият мач, игран пред пълен стадион и предизвикал огромен интерес в миналия кръг - между "Ботев" и "Левски" (0:1) на новия ст. "Христо Ботев", също ще донесе добра сума в касата на БФС.

"Канарчетата" са глобени със 7300 лв. за шоуто на трибуните на техните фенове, а "Левски" с 3000 лв., като се задължава да възстанови щетите в сектора за гости. Седалките в него предварително бяха демонтирани и въпреки това има поражения.

"Червените" ще обжалват санкцията

ЦСКА-София обяви официално, че обжалва санкцията на Дисциплинарната комисия на БФС. 

Вижте позицията - без съкращения и без редакторска намеса:

"Разбираме, че наказанията за ексцесии трябва да са сурови, но не разбираме докога различните отбори ще бъдат третирани различно. Не разбираме защо докладите на делегата и съдиите с описани инциденти не се качват, за сметка на докладите преди и след мач, които са качени в системата на БФС и в които се говори за „осигурени нормални условия за провеждане на футболната среща“.

Имаме няколко въпроса. Кои са тежко ударените? Колко тежко? Какви са последствията за въпросните лица? Как се очаква да се запознаем със случилото се? В жалбата си ще изискаме да получим цялата налична информация, за да се запознаем с казуса в детайл.

Нима е случайност, че в момент, в който сме на точка разлика от Лудогорец, сме сурово наказани да се хвърлим във войната без нашата армия?! През годините сме се убедили, че от БФС четат дисциплинарния правилник подобно на дявола Евангелието – както намерят за удобно, за когото намерят за удобно.

Нищо не е решено! С вас, “армейци”, ще се борим докрай! Всички действия на кръгове около БФС само ни карат да вярваме още по-силно, че се страхуват от нас."

"Лудогорец" осъди инцидентите на "Българска армия"

"Лудогорец" излезе с пространно изложение за събитията в мача с ЦСКА-София. 

Разградчани се обръщат министъра на вътрешните работи, до комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС, дo министъра на младежта и спорта и до президента на БФС.

Според тях, след мача на стадион "Българска армия" е "повече  от сигурно, че трябват крути мерки срещу футболните хулигани, които с действията си създават предпоставки за трагедии, които ще се помнят с години".

Те припомнят и инциденти на същия стадион с лекаря на отбора д-р Валентин Великов и с футболиста Илкер Будинов.

"Недоумяваме как се позволява безпроблемното хвърляне на камъни, които пряко застрашиха здравето на Кирил Десподов. Наскоро пак на същия стадион нашият лекар Валентин Великов и футболистът Илкер Будинов бяха наранени, но това бързо и услужливо се забрави.

Да не говорим за неуважителното отношение към полицията и агресията срещу униформените. Това вече показва, че се преминава тънката червена линия между реда и анархията. И в големите първенства има мега скандали между отборите, но правилата за сигурност се спазват стриктно", се казва в позицията.

"Не по-малък проблем са обидите на расова и етническа основа, които се подминават с лека ръка. Но тази необуздан и ненаказан език на омразата рано или късно ще насади нови разделителни линии, а да не кажем и конфликти, от което ще страда цялото общество.

Длъжни сме да напомним, че скандиранията "Бийте турците!!!" се отнася за хиляди наши сънародници, които живеят и се трудят почтено, и милеят за родината ни не по-малко от българите. И за всичко това се сипят суперлативи: "Страхотна атмосфера", пишат още от "Лудогорец".

"А това, че отборът-гост влиза на стадиона през товарния вход, а официалната делегация не получава адекватно посрещане вече е нещо, което се приема за нормално. Ние отдавна сме решили, че при нас и най-свирепият противник ще се чувства спокоен за сигурността си и няма да допуснем да бъде целен с камъни и бомби", пишат шампионите.