Документалният филм „Останалите. Снимки от една война“ на журналиста от Българската национална телевизия Бойко Василев е номиниран за „Най-добър документален филм“ в секция „Документално кино“ на тазгодишните Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“.

Прожекция на филма „Останалите. Снимки от една война“, в рамките на Националния фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“, ще се състои на 6 май, събота, от 16:00 ч. в Дома на киното в гр. София и е с вход свободен.

„Този филм беше поредица от чудеса: от деня, в който намерих нашите кадри от 1994, до прекрасните хора, които срещнах отново в Сараево 30 години по-късно. Един от въпросите, по които героите на филма се колебаят, е: „Да помним ли, или да забравим войната, за да вървим напред?“. Моят отговор е: „Да запомним останалите – тези, които не играха по правилата на омразата и показаха воля за съвместен живот. Те са истинските герои. Те издържаха обсадата, понесоха лишения, видяха много смърт, но не изневериха на човещината в себе си. Те са духът на Сараево“, казва Бойко Василев.

Освен Бойко Василев, който е автор и сценарист на филма, екипът, реализирал „Останалите. Снимки от една война“, включва отговорния оператор на предаването „Панорама“ Михаил Врабчев, видеотехника Юлиян Димитров и фотографа Стоян Ненов. Кадрите от 1994 г. са на оператора Христо Обрешков, който ни напусна през 2016 г. Режисьор на филма „Останалите. Снимки от една война“ е Лъчезар Аврамов, създател на повече от 30 документални и 3 игрални филма, сред които „Снимка с Юки“ и „Жълт олеандър“.

Официалната церемония по връчването на тазгодишните Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ е на 16 май в Софийската опера и балет.

На 2 май 2023 г. обществената телевизия на Босна и Херцеговина – BHT1 – излъчи в праймтайма на вечерната си програма филма „Останалите. Снимки от една война“.

За документалния филм „Останалите. Снимки от една война“ на Бойко Василев

През 1994 г. Бойко Василев и операторът Христо Обрешков влизат за първи път в обсадения град Сараево, който босненската сръбска армия обстрелва от околните планински склонове. За три години, десет месеца и три седмици загиват 1601 деца, 200 от тях – от снайперистки обстрел. Не достига храна, няма ток и вода, гражданите изсичат дърветата за огрев. Единственият начин да преодолеят обсадата е да минат през прокопан в земята тунел.

Тогава Бойко Василев разговаря с много хора – политици, художници, преводачи, журналисти. Близо до т.нар. „Алея на снайперистите“ се среща и със семейство Михайлович. Бащата е сърбин, майката – мюсюлманка. Имат две деца – на три и десет години. Живеят в Сараево и търпят всички несгоди на обсадата. Тяхната дъщеричка Ваня не знае какво е портокал или банан, но знае, че не бива да стъпва в другата стая, защото е под прицела на снайперистите. Когато трябва да напуснат Сараево, минават през тунела. Въпреки това семейство Михайлович не е изгубило духа си и вярва в съвместния живот на всички етноси в Босна.

Близо три десетилетия по-късно екипът на Българската национална телевизия търси героите от 1994 г. – къде са те сега, как са и в какво вярват, след като войната отдавна е приключила. Тунелът на спасението е превърнат в музей, но къде е спасението за Босна и Херцеговина днес? И докато войната е другаде, в Украйна, може ли да се върне на Балканите?

„Останалите. Снимки от една война“ е разказ за сараевския дух и за това, което е останало след войната – ценностите и надеждите, любовта и омразата, трагедиите и приятелствата.