Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес помощ в размер на общо 70 милиона евро за въоръжените сили на Молдова и Грузия.

Целта е укрепване на националната сигурност, стабилността и устойчивостта на отбранителните сектори на двете страни. Помощта ще  подобри оперативността и съвместимостта на армиите им в съответствие със стандартите на ЕС. Това ще доведе до по-добра защита на цивилното население при кризи и извънредни ситуации.

Мерките трябва също така да засилят капацитета на Кишинев и Тбилиси при участието им в мисии на ЕС в трети държави.

Парите са от Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Помощта за двете страни е за период от 36 месеца.

Молдова ще получи 40 милиона евро. С тази сума ще бъдат финансирани несмъртоносно оборудване, доставки и услуги за военните подразделения. В случай на необходимост ще бъде осигурено и техническо обучение. Одобреното оборудване включва въздушно наблюдение, мобилност и транспортиране, логистика и контрол, както и оборудване за киберотбрана. Помощта бе поискана от властите в Кишинев не 6 февруари.

Помощта за Грузия е от 30 милиона евро. Силите за отбрана на задкавказката република ще получат същото като армията на Молдова плюс медицинска логистика. Властите в Тбилиси поискаха тази помощ на 8 февруари.

Това е третият пакет военна помощ за всяка една от двете бивши съветски републики, припомни върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Молдова е получила досега общо 47 милиона евро, а Грузия – 32,75 милиона.