Със сигурност поне някои от децата, прехвърлени в Русия или към контролираните от нея територии, са от етническите малцинства в Украйна.

Така отговори на въпрос на Клуб Z Майкъл Карпентър - посланикът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Тя е една от международните организации, които твърдят отговорност за военните престъпления в Украйна.

Само от анексирания през 2014 г. Крим са депортирани над 1000 деца, каза дипломатът на телефонен брифинг за журналисти в Брюксел. При това този процес е започнал още преди руското пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. От тези деца едва 361 са върнати в родината им.

Данните са от разпространен вчера доклад по Московския механизъм на ОССЕ. Това е инструмент, съгласно който е възможно изпращането на експертни мисии, подпомагащи участващите в него държави при решаването на конкретен въпрос или проблеми с хуманно измерение.

Карпентър обаче заяви, че не може да направи разбивка по народности на депортираните деца. Но посочи, че в Крим живеят много татари.

В Украйна живее и българско малцинство. В края на март Клуб Z попита президенството в София дали властите ни имат данни за отвлечени в Украйна деца от български произход. От „Дондуков“ 2 отговориха, че не разполагат с такава информация, но следят за сигнали от българската общност в страната.

Досега властите в Киев са документирали случаи с депортиране на 20 000 украински деца, изтъкна Майкъл Карпентър. Но допълни, че в ОССЕ смятат, че това по всяка вероятност е минималният брой. А в действителност броят е много по-голям. Това е трудно да се установи в момента, тъй като Русия не допуска представители на международни организации, включително на ОССЕ.

В доклада по Московския механизъм изрично е отбелязано, че в някои случаи депортациите представляват военни престъпления. Някои от изведените от Крим деца били прехвърлени много далече - в Сибир и руския Далечен изток.

Много от депортираните деца били насила осиновени и превъзпитавани в новите си семейства. 

Именно заради похитените украинчета Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на отговарящата за правата на децата в администрацията му Мария Лвова-Белова.