Към момента няма данни за отвлечени етнически български деца в Украйна, но България следи за сигнали и от самата българска общност в страната. Ако такива се появят, правителството ще потърси незабавно контакти с отговорните международни институции за своевременна реакция.

Това се казва в отговор от прессекретариата на президента Румен Радев на запитване на Клуб Z.

Днес е известно за 16 200 депортирани деца, заяви на 23 март председтелят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. (По официални данни броят им е 16 266 – б.р.) Именно заради тези деца Международният наказателен съд (МНС) издаде миналата седмица заповед за арест на руския президент Владимир Путин. А европейските лидери настояха Русия да гарантира незабавното им безопасно завръщане.

След срещата на върха Фон дер Лайен в партньорство с полския премиер Матеуш Моравецки и украинската страна излязоха със съвместна инициатива за връщането на децата.

Тази инициатива бе и причината да попитаме администрацията на президента дали има данни за отвлечени етнически българчета.

Поинтересувахме се също дали България смята да се включи в обявената от Фон дер Лайен инициатива.

България вече е подкрепила предложението за включване на всички доказано отговорни лица за отвличането на деца от Украйна в следващия пакет от санкции на ЕС. За практическото осъществяване на инициативата предстои да бъдат направени предложения от страна на Европейската комисия, отговориха от „Дондуков“ 2.

ЕС да финансира ваканция на солидарността за украинските деца, призова пред „Политико“ Ираче Гарсия – председател на групата на социалистите в Европейския парламент. Тя е обсъдила идеята с украинския омбудсман Дмитро Лубинец в Киев, където в момента е на посещение заедно с група свои съпартийци.