През април руският автомобилен завод "Москвич" е увеличил близо два пъти продажбите си в сравнение с март - до 969 коли, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"От тях вече са регистрирани около 500 коли тип кросоувър", се казва още в съобщението на завода.

В края на април в завода беше пусната в експлоатация основната поточна линия за сглобяване на автомобили.

Колите от марката "Москвич" - електромобилът "Москвич 3е" и "Москвич 3", бяха пуснати на пазара в Русия на 3 март, припомня ТАСС. Русия не признава това, но те са пребрандирани коли на китайската марка JAC - модела JS4. 

Абсолютно всичко се прави в Поднебесната империя и доставя в Москва, където само се сглобява, така се поддържа заетост, след като още през м.г. Renault напусна Русия. Френската марка правеше свои автомобили в съоръжението, в което някога се правеше добре познатия в България "Москвич".

Руският пазар на нови автомобили почти изцяло е доминиран от китайски брандове, които охотно заемат мястото на изтеглящите се западни производители. Те не само спряха да продават заради западните санкции, а и да произвеждат. 

Почти всички големи заводи на западноевропейски, японски и корейски компании вече преминаха в ръцете на местни фирми - на символична цена и все пак с отворена врата за завръщане до 5-6 години.