Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха помощ в размер на 1 милиард евро за финансиране на доставката на 155-милиметрови снаряди за Украйна и, ако тя поиска, на ракети.

Боеприпасите ще бъдат съвместно закупени от европейската отбранителна индустрия.

Парите са от Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ).

Снарядите ще бъдат закупувани от базирани в ЕС или Норвегия компании. Те ще бъдат произвеждани в тези държави.

Във веригите за доставки могат да участват оператори извън ЕС или Норвегия. Помощта ще покрие и доставките на боеприпаси и ракети, чието окончателно сглобяване е извършено в Съюза или в скандинавската страна.

Тези 1 милиард евро всъщност са за възстановяване на разходите. За да кандидатства определена компания за тях, трябва да е сключила съответните договори преди 30 септември т.г.

Единият вариант е това да стане в рамките на проекта за съвместно закупуване на Европейската агенция по отбрана (ЕАО). В него участват 23 страни членки на ЕС и Норвегия.

България не е част от него, но е съгласна на нейна територия да бъдат произвеждани снаряди. Условието е обаче те да бъдат за националните запаси на поръчалите ги страни и да не бъдат изпращани в Украйна. Така каза президентът Румен Радев на Европейския съвет на 23 март.

Другият вариант са допълнителни проекти за закупуване под егидата на определена държава от ЕС. Днешното решение е по втората писта от пакета за военна помощ за Украйна. Тя бе одобрена от Съвета на 20 март по предложение на Естония.