ЕС не може да попречи на България да отказва да изпраща произведени на нейна територия снаряди в Украйна.

Така отговори на запитване на Клуб Z говорител на Европейската комисия.

ЕК предложи вчера от бюджета на Съюза да бъдат осигурени 500 милиона евро за разгръщане на производството на боеприпаси. Предложението е свързана с решението на страните членки (Съвета) от 20 март за доставка на боеприпаси за Украйна и за запълване на европейските запаси по т.нар. трета писта от военната помощ за Украйна. С тази цел еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посети военни заводи в 11 държави на ЕС, сред които България. Предстои той да пътува до Германия и Испания.

Втората писта пък предвижда 1 милиард евро за възстановяване на разходи за съвместни поръчки на споменатите амуниции. Начело на проекта е Европейската агенция по отбрана (ЕАО) и в него участват 23 страни членки на ЕС и Норвегия. България не участва, но е съгласна на нейна територия да бъдат произвеждани боеприпаси.

На Европейския съвет на 23 март българският президент Румен Радев заяви, че страната ни ще поставя условия произведени у нас снаряди, поръчани от други държави, да не отиват в Украйна.

„Решението за трансфер на боеприпаси е от компетенцията на страните членки. Предложението на Комисията и бъдещото му изпълнение няма да се смесва със суверенните решения“, казаха от ЕК.

От Брюксел ще дават предимство на проекти, свързани с втората писта. Става дума за общи поръчки на боеприпаси за Украйна. Те ще бъдат оценени, подбрани и финансирани с предимство по строги критерии.

Компании, кандидатстващи за тези проекти, ще имат по-голямо съфинансиране от страна на ЕС.

Съветът одобри вчера втората писта, съобщиха още от Комисията. Но отказаха да съобщят как точно е станало това. При такава процедура са възможни три варианта – пълно единодушие, квалифицирано мнозинство или активно въздържане, при което не се пречи на вземане на решението.