Кримските бунтовници от "Движението Атеш" поеха отговорност за атаката срещу руския политик и пропагандист Захар Прилепин, предаде "Вашингтон пост".

"Движението Атеш" преследва Прилепин от началото на годината. Нашите прогнози винаги се сбъдват, защото ние не само говорим, но и действаме", написа в "Телеграм" сформираната през септември 2022 г. групировка.

Това не попречи на говорителката на руското външно министерство да обяви, че "пряка отговорност (за атаката) носят САЩ и Великобритания".

"Захар Прилепин беше ранен. Преди всичко му пожелаваме бързо възстановяване. Това, което видяхме, беше извършено от така наречения колективен Запад", добави тя пред руската телевизия "РЕН ТВ".

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обяви пред "Вашингтон пост", че Киев няма "нищо общо с инцидента" и че липсва "стратегически смисъл" Украйна да извършва атаката.

Нов нюанс в сагата внесе шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин. Коментарът му е интересен в контекста на ескалацията на скандала между бизнесмена и групировката му, от една страна, и министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на руската армия в Украйна Валерий Герасимов, от друга. 

Пригожин припомни, че "миналата вечер Прилепин публикува изявление в подкрепа на ЧВК "Вагнер" и му пожела бързо възстановяване.

Прилепин е част от партията, с която често са свързвани политическите амбиции на Пригожин - "Справедлива Русия".

В средата на януари 2023 г. председателят на "Справедлива Русия" Сергей Миронов позира за снимка с чук на "Вагнер". От текста към изображението стана ясно, че "подаръкът" е изпратен лично от Пригожин.

Опитът за покушение срещу Прилепин

Бомба взриви колата на руския писател, политик и пропагандист Захар Прилепин малко след Нижни Новгород, предаде ТАСС. 

Той се е прибирал от окупираните от Русия територии в Луганск и Донецк към Москва, когато колата - Audi Q7 - гръмва в близост до град Бор, Новгородска област. Шофьорът на автомобила - украински гражданин, който е изпълнявал и ролята на охранител - е загинал на място, а Прилепин е тежко ранен, с два счупени крака и други наранявания.

На мястото на експлозията е останал кратер с дълбочина метър и половина, а фрагменти от автомобила са разпръснати в радиус от 30 метра. Експлозивното устройство е било по всяка вероятност под дъното на автомобила, близо до задната седалка.