"Наближават местните избори, ДПС иска да завладее територията на опозиция", заяви бившият образователен министър Сергей Игнатов в разговор в студиото на Нова тв с депутатите Любен Дилов-син и Румен Петков. 

Изказването му беше по повод на заявените намеренията на ДПС да иска вот на недоверие заради изказване на здравния министър Петър Москов. Никоя от парламентарните групи обаче не подкрепи  партията на Лютви Местан в тази инициатива. Според Игнатов цитираните от ДПС думи на министър Москов са извадени от контекста. 

"Още не са изтекли 100-те дни толерантност към правителството. Обяснихме го това на ДПС", заяви Любен Дилов-син, разяснявайки защо не са подкрепили Движението.

По думите на Дилов поведението на министъра не е символ за секторната политика. 

"Реформаторите вдигат най-много шум за реформи, засега повече във Фейсбук, отколкото под формата на законопроекти. Но ние наистина очакваме някаква активност, по която да съдим", заяви Любен Дилов.

Подобно е мнението и на бившият вътрешен министър Румен Петков. 

"При положение, че са минали месец и половина – два, да се тръгва да се иска оставка? Този стремеж днес да се самодокажем, не мисля, че е продуктивен и не мисля, че може да ни даде каквото и да е”, заяви Петков.

По думите му ДПС рискува да изпадне в изолация, а и да получи незадоволителни резултати на изборите.  Той допълни, че Лютви Местан се опитва да легитимира партията си с искането на вот на недоверие.

Бившият вътрешен министър припомни, че членовете на АБВ са дали. подкрепата си за съдебната реформа със съзнанието, че това е текст, който изразява политическа воля за реформиране

"Ако не се разбере, че вътре няма срокове, отговорности и финансово обезпечаване, значи това ще остане добро намерение, хвърлено пред партньорите ни в Брюксел преди поредният доклад, с надеждата, че в него ще бъде отразено, че в България има политическа воля", допълни той.

От думите на Петков стана ясно, че АБВ възнамерява да участват активно при съставянето на нормативната уредба. 

"Нашите очаквания са министърът да представи пред парламентарната група, пред нашето ръководство своята визия, за времевото разположение, за отговорностите и ясната диференциация – кое се нуждае от бързи законови промени, в какви параметри, кое се нуждае от правителствени инициативи, кои са нещата, които трябва да бъдат решени в самата съдебна система", заяви Петков и добави, че най-важното е как всички тези въпрос се отнасят към Конституцията. 

Румен Петков уточни, че според юристи много от промените, записани в съдебната реформа, не могат да бъдат осъществени без промяна в Конституцията.

Говори се за две колегии във ВСС – това означава, че шест човека ще избират градския прокурор на София”, каза Румен Петков.