ЕС ще стимулира военните предприятия в страните членки да се включат доброволно в усилията за преориентиране на производството си за нуждите на Европа и Украйна.

„Но ще запазим правото да наложим задължително изискванията си като крайна мярка“, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Той говори на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на приемането на Акта в подкрепа на производството на боеприпаси. Той трябва да бъде гласуван от евродепутатите днес.

Брюксел има намерението да осигури производството и доставката на 1 милион снаряда за Украйна за срок от една година.

„Сроковете за производство на боеприпаси обаче не съответстват на неотложността на потребностите. Затова категорично трябва да заявя, че е налице необходимостта от решително увеличаване на промишления капацитет и за преминаването към военновременна промишленост“, каза още Бретон.

Той бе подкрепен от проевропейските сили в Европейския парламент.

Както обикновено, против се изказаха крайната десница и крайната левица.

„Преди да натиснете червения или зеления бутон, помислете си, че това ще бъде нова касапница, в която ще изпратим синовете си“, каза французинът Андре Руже от крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД).

Ирландката Клеър Дейли от радикалната левица описа как във всички отбранителни предприятия сега гърмят шампанското, а от джобовете на данъкоплатците при тях влизат 1 милиард евро. Дейли идва у нас през лятото на 2020 г., участва в антиправителствените протести и забърка скандал с ирландски солственици на апартаменти край морето.

Неразделният с нея в ЕП сънародник и съпартиец Мик Уолъс призова всички да си представят какво би било, ако тези пари биха били използвани за спиране на бедността. И обвини ЕС, че насърчава войната.

За гръцкия комунист Костас Пападакис от групата на независимите всичко случващо е ескалация на империализма, а проектът за боеприпасите е заговор срещу гражданите на ЕС.

Интересен факт е, че Актът в подкрепа на производството на боеприпаси е с абревиатурата ASAP (Act in Support of Ammunition Production). По-известното значение на съкращението обаче е as soon as possible (възможно най-бързо). Тиери Бретон изрази надежда, че Актът ще бъде окончателно одобрен възможно най-бързо, до края на юни.