С изиграването на 30-ия кръг в шампионата на елитната ни Първа лига в изминалите празнични дни завърши първата фаза, в която отборите два пъти излязоха едни срещу други всеки срещу всеки.

Сега първенството се разделя на три или така наречените плейофи, които всъщност не са такива или в много малка част са. 

Това със сигурност важи за първата шестица, в която предстои още едно (не две!) завъртане. Точките се запазват. Победителят от откриващата фаза "Лудогорец" има домакинско предимство. В 30-ия кръг "орлите" биха с 2:0 "Ботев" (Пловдив) и са с точка пред ЦСКА-София, който снощи разби "Ботев" (Враца) с 5:1, а Дюкенз Назон заби хеттрик.

Последната квота за топ 6 спечели "Локомотив" (Пловдив), победил "Левски" с 1:0 с гол на Джовани в 60-ата минута. Така "черно-белите" изпревариха "Славия" с 1 т.

В I кръг на челната шестица "Лудогорец" приема Локо, ЦСКА-София е домакин на "Черно море", а ЦСКА 1948 на "Левски". Мачовете са през идния уикенд и в понеделник, тъй като предстоят и полуфинални реванши за Купата тази седмица.

Нататък ЦСКА-София ще гостува в Разград в мач, който до голяма степен може да реши титлата. Ще има и дерби между "червени" и "сини", както и пореден сблъсък с високо напрежение между ЦСКА-София и ЦСКА 1948.

Четири отбора ще определят седмия в крайното класиране, който ще спори с третия (от първата шестица) за последната квота за Лигата на конференциите. Това са "Славия", "Арда", "Локомотив" (София) и "Ботев" (Пловдив). И тук важат точките, като "белите" имат 7 т. аванс пред тима от Кърджали.

Тимовете тук ще изиграят по две срещи на разменено гостуване - или всеки по шест.

И остават шест отбора, които ще определят два директно изпадащи - заелите 15-о и 16-о място, и 14-ия, който ще играе бараж с трети от Втора лига. Това са (по реда на класиране отгоре надолу) "Ботев" (Враца) - 28 т., "Берое" - 27 т., "Пирин" - 24 т., "Хебър" - 23 т., "Септември" - 22 т. и "Спартак" (Варна) - 17 т. И тук точките важат както са.

Тук отборите ще изиграят по пет мача.