Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ на 15 май, в първия ден на следващата седмица.

Това означава, че държавният глава дава още една седмица на парламентарните партии за преговори.

"Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат. За мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите към своите избиратели.

Рисковете са големи за избори през септември. Това значи България да загуби инерцията на това, което е постигнала до момента, да загубим не просто пари, а възможност за ускоряване на реформите за модернизация на страната. Големият риск от нови избори е от още по-малка избирателна активност", заяви Радев

И добави:

"Логично е и вероятността за съставяне на правителство с първи мандат е най-голяма".

Президентът каза още, че Народното събрание трябва да осъзнае огромната си роля - и приемането на бюджета, и най-важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Изглежда, че искат да вържат ръцете на служебния кабинет и да оставят държавата, и хората без бюджет, което е безотговорно. Обяснението е, че интересите на държавата са подчинени на интересите на партиите", добави още държавният глава.

След като бъде връчен мандатът, от ГЕРБ ще имат седемдневен срок, в който да представят структура и състав на правителство.

През миналата седмица от партията на Бойко Борисов обявиха, че няма да подкрепят предложения им проектокабинет от "Продължаваме промяната - Демократична България" във втория мандат и започнаха срещи с другите парламентарно представени политически сили.