Сексуалните насилници са "врагове", които трябва да бъдат съдени и наказвани, но въпреки това заслужават християнска любов и грижа, тъй като те все пак са Божии децa, каза папа Франциск, цитиран от Ройтерс и БТА.

Франциск направи изявлението си на 29 април в личен разговор с йезуити, докато бе на посещение в Унгария. Самият Франциск е йезуит, а изказването му бе публикувано вчера в италианското издание "Сивилта католика".

Скандалите, свързани със сексуално насилие, урониха авторитета на църквата и се превърнаха в сериозно предизвикателство за светия отец, който през последните десет години одобри редица мерки, с които църковната йерархия да бъде подвеждана под отговорност, но това доведе до смесени резултати.

По време на посещението на Франциск унгарски член на йезуитската религиозна общност попита Франциск как да се спазва Божията заповед да обичаме враговете си, ако врагът е сексуален насилник.

"Как да подходим, как да говорим с насилниците, към които изпитваме отвращение? Да, те също са Божии деца. Но как може да ги обичаме? Това е труден въпрос", отговори Франциск. "Насилникът трябва да бъде съден, наистина, но като брат".

Той определи това като "форма на любов към врага", въпреки че отбеляза, че е много трудно човек да има подобно отношение заради влиянието, което насилниците имат върху живота на хората.

"Насилникът е враг. Всеки от нас усеща това, тъй като изпитваме съчувствие към страданието на жертвите, дори в това да разговаряш с насилника има отвращение, не е лесно. Но те също са Божии деца. Заслужават наказание, но заслужават и грижа", каза той.

Миналата седмица папата похвали работата на международната ватиканска комисия за превенция на сексуалните посегателства и я насърчи да продължи напред след неотдавнашната оставка на високопоставен член, който я обвини в липса на прозрачност.