Вече официално лидерът на Бойко Борисов обяви неофициалното - че кандидат за министър-председател с първия мандат ще е еврокомисарят ни Мария Габриел. Как реагираха партиите в парламента, от които лидерът на ГЕРБ поиска подкрепа за едно правителство на "споделената отговорност" - т. е. такова, в което всеки, който ще подкрепя, ще може да предложи министри? 

ПП-ДБ стои на позицията си за неподкрепа

Единствената формация, заявила категоричен отказ, бе "Продължаваме промяната-Демократична България". Вчера, когато Борисов обяви на брифинг намерението на партията му да опита да реализира мандата си, оттам отказаха коментар. Тази сутрин в ефира на БНТ обаче депутатът от квотата на ПП Настимир Ананиев даде да се разбере, че позицията на формацията остава непроменена, а именно: обединението няма да подкрепя правителство на ГЕРБ или такова, в което ГЕРБ участва.

Тази позиция бе затвърдена малко по-късно в кулоарите на парламента и от Даниел Лорер (ПП).

"Ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и съответно да предлагаме личности", отвърна той, като бе попитан конкретно за съпредседателя на партията Асен Василев, предложен в проектокабинета на втория мандат за министър на финансите.

"Г-н Василев беше предложен - ако се стигне до втори мандат, вероятно би бил предложен, от г-н Денков като финансов експерт, не като политически лидер", посочи още Лорер.

И Ананиев, и Лорер дадоха заявка, че обединението така иска да реализира втория мандат, като все така търси подкрепата на партията на Бойко Борисов, но без тя да участва в реденето на министерски и зам.-министерски постове.

ДПС готово, "Възраждане" вещае нови избори

Без никаква изненада, Движението за права и свободи (ДПС) е готово за властта. Че си харесва първия мандат и няма да подкрепи втория разбрахме още миналата седмица, когато от формацията на Борисов започнаха разговори с останалите парламентарни групи, извън тази на ПП-ДБ, с която преди това стигнаха до написването на едва ли не обща управленска програма.

Днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ тръгна да изброява всички кризи през изминалите три години, започвайки с COVID, минавайки през войната в Украйна и икономическата криза, за да обобщи:

"Шапка на тези всички кризи е политическата, която ги задълбочава. А хората чакат решаването на проблемите им. Две години и половина говорим за ненужните предсрочни избори, произвежда се едно и също - не овластяват никого".

От което следва, че Движението смята изборите за ненужни, както и че правителство трябва да се състави максимално бързо.

От "Възраждане" обявиха стандартното - че не подкрепят никого другиго освен себе си. За лидера на проруската партия нямало как да се подкрепя еврозона, както и Украйна във войната, която Путин води. Той прогнозира, че правителство няма да има и отиваме на избори.

"Има такъв народ" се надява за "споделена отговорност"

От "Има такъв народ" пък, която се появи на политчиеската сцена със заявката да детронира ГЕРБ, демонстрираха готовност сега да работят с нея. Неформалният говорител на партията депутатът Станислав Балабанов, заяви следното:

"Да се надяваме, че ще се състави кабинет на споделените отговорности".

Все пак Балабанов посочи, че трябвало да се мине първо през "задълбочени разговори за програми и приоритети".

Ако първият мандат не е успешен и вторият няма да е. ИТН е готова за третия мандат - даде заявка още депутатът на Станислав Трифонов.

БСП ще отиде на разговори

Най-любопитна предвид така създалите се обстоятелства е позицията на БСП. Левицата може да се окаже ключът към съставяне на мнозинство около ГЕРБ.

Лидерката на партията Корнелия Нинова бе лаконична днес. Но остави отворена вратичка за разговори с Борисов.

"Ще изчакаме още малко, нека двете първа и втора партии да се разберат и тогава ще си кажем мнението. Първият призив на ГЕРБ е отправен към ПП-ДБ за подкрепа и едва след като за пореден път ще си изясняват отношенията, тогава биха се обърнали към другите партии. Това са думите на Борисов. Ние ще изчакаме още малко, нека двете - първа и втора партия, се разберат или да не се разберат и тогава ще си кажем мнението", заяви в кулоарите Нинова. - "Това не ни обижда. Ще отидем на разговори, изходът от разговорите след това ще го видим", допълни.

"Смятаме, че г-н Борисов направи поредната грешка. Ние предложихме да има една лидерска среща, на която да се определят пет, шест, седем приоритета за България и там да потърсим съгласие. Да си поставим разумни срокове за изпълнение на тези задачи. И едва тогава да търсим премиера, министрите, които да свършат тази работа. Уви, той обърна пирамидата. Получихме покана за среща утре с Мария Габриел, ще отидем на тази среща, макар отново да сме в неяснота за какво ни канят - какво ще обсъждаме - програмата на ГЕРБ ли, програмата на ПП-ДБ ли, пет национални приоритета ли? Което не е нейна работа. Тези приоритети трябваше да ги уточним на лидерска среща", посочи малко по-късно в нов коментар Нинова.

На въпрос БСП готова ли е да даде министри в кабинета на ГЕРБ, отвърна:

"Първо трябва да уточним всичко останало - има ли приоритети, има ли съгласие, има ли срок и когато стане ясна тази конкретика, знаете, правим допитване ((визира се вътрешнопартийното допитване за коалиране с ГЕРБ). От днес не мога да ви кажа какъв ще е отговорът. Да има конкретика. Какво да ги питам сега членовете на партията?"

Премиерът: Мария Габриел е добър, премислен избор

"Доколкото познавам лично Мария Габриел, мисля, че това е един добър, премислен избор."

Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента служебният премиер Гълъб Донев.

Той се оказа оптимист за редовен парламент.

"Надявам се в края на седмицата да знаем имената на кандидатите за министри в предложението на ГЕРБ-СДС", добави Донев. 

"За разлика отпреди сега политическите формации са предприели по-различен подход на търсене на възможни пътища за диалог и за представяне на предложенията за премиер и министри", отбеляза още той.