Френският парламент прие резолюция, призоваваща Европейския съюз официално да определи частната военна компания "Вагнер" като "чуждестранна терористична организация", предаде Ройтерс.

Резолюцията, която е необвързваща и символична, беше приета единодушно от целия политически спектър.

В нея се посочват престъпленията на "Вагнер" срещу гражданското население на Украйна, някои от които могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления.

"Политическо съобщение"

"Изпращаме явно политическо послание", каза пред RFI депутатът Бенджамин Хадад от управляващата група на Макрон "Възраждане", която представи резолюцията. "Не сме изправени пред наемници, които търсят само пари. Това е терористична организация, която убива и извършва кланета на цивилни, за да постигне политическа печалба: да наложи агресията на Русия срещу демокрациите на всички континенти – разбира се днес в Украйна, но също и в Африка и Близкия изток".

Текстът цитира германското разузнаване, което установи, че "Вагнер е извършвал екзекуции, осакатявания и изтезания срещу цивилни в украинския град Буча".

Резолюцията обвинява формацията и за престъпления в Сирия и няколко африкански страни, включително Мали и Централноафриканската република.

Включването на "Вагнер" в списъка на терористите на ЕС би улеснило правно и финансово борбата с групата.

"Ако сте в списъка на терористичните групи, става напълно невъзможно за компании или банки да работят с вас", обясни Хадад, като даде пример с компания за чартърни полети, която може да бъде наета да транспортира войски на "Вагнер" до Африка.

Миналия месец ЕС добави "Вагнер" към своя санкционен списък на физически и юридически лица за "активно участие в руската агресивна война срещу Украйна".

По-рано Киев благодари на литовския парламент за приемането на резолюция, определяща "Вагнер" като терористична група.

На 9 май "Таймс" съобщи, че Великобритания също се подготвя да обяви групировката за "терористична организация".

В края на януари 2023 г. САЩ обявиха "Вагнер" за "транснационална престъпна организация". В края на април съветникът по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби съобщи, че на този етап Америка няма намерение да определя частната военна компания като "терористична организация".

Пригожин: Да извадим зъбите на Макрон

Новината от Франция не се хареса на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин.

В коментар пред руски журналисти бизнесменът подчерта, че групировката му спасява хора в Централна Африка от френски войници, които "просто им се подиграват".

"Можем да извадим гнилите зъби от лошите усти с клещи. Можем да извадим зъбите на Макрон, както и на всички, които разливат патогенна мръсотия", заплаши той.