Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд одобри първото прехвърляне на замразени руски активи към Украйна, предаде Ройтерс.

Новината съобщи самият Гарланд.

„Този трансфер няма да бъде последен“, обеща той.

Главният прокурор обаче отказа да назове сумата.

Активите принадлежат на добре познатия в България руски олигарх Константин Малофеев.

През 2022 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Малофеев в нарушаване на санкциите срещу Русия. Според ведомството той финансирал руснаци, насърчаващи сепаратизма в Крим.

Пак тогава Гарланд обяви конфискацията на милиони долари от сметка в американска финансова институция, свързани с нарушаването на санкциите от страна на руския олигарх.

Защо ЕС не може да го направи

Санкциите на ЕС заради войната в Украйна предвиждат запор, но не и пряко отнемане на руско имущество заради липсата на съответното европейско законодателство.

Така отговори на журналистически въпрос днес говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд.

ЕК предложи заобикалянето на санкциите да бъде европейско престъпление, припомни Виганд. И допълни, че преговорите по въпроса напредват, без обаче да даде подробности.

11-ият пакет от санкции срещу Русия, който се очаква да бъде одобрен от страните членки (Съвета) на ЕС, е фокусиран именно върху заобикалянето на санкциите.

Досега в ЕС е запорирано руско имущество на стойност 24,1 милиарда евро на лица, обхванати от европейските санкции. Виганд отбеляза, че продължават преговорите между страните от ЕС как да се постъпи с това имущество, защото пред отнемането му има правни пречки. По думите му, се предвижда имуществото на руската Централна банка да бъде използвано за придобиването на печалба.

Кой е Константин Малофеев

Името на Константин Малофеев стана популярно у нас през 2019 г. Тогава българските прокурори съобщиха, че бившият депутат от БСП Николай Малинов е шпионирал за представлявани от олигарха организации с цел пренасочване на ориентацията на България от прозападна към проруска. Конкретно Малофеев бе споменат във връзка с придобиването на активи на Цветан Василев и във връзка с овладяване на български медии, съобщи тогава Радио „Свободна Европа“.

Малофеев се впуска в бизнеса през 90-те г. на ХХ век. Изстрелва се нагоре през 2003 г., когато започва работа в „МДМ банк“. Според в. „Ведомости“ през същата година той влиза в управлението на 11 руски енергийни компании.

Участва в управлението и на две големи телекомуникационни компании – „Связинвест“ и „Ростелеком“. Създава и известния прокремълски телевизионен канал „Царград“.

През 2006 г. се захваща и с православието под крилото на Кремъл. Негови партньори са редица видни фигури на сепаратисткото движение в Украйна. Сред тях е Игор Стрелков, смятан за човека, „дръпнал спусъка“ в Донбас през 2014 г.

Константин Малофеев е санкциониран от САЩ и ЕС и няма право да стъпва на тяхна територия. Замразени са и активите му там.