Депутатката от ГЕРБ Славена Точева е задавала въпрос на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, с който формулира съмненията си за преференциалния вот на Стела Николова, народен представител от ПГ на ПП-ДБ. И двете са избрани от Варна, като на последните парламентарни избори от 2 април т. г. Точева събра над 10 000 преференции, а Николова 3862.

Аргументацията на Славена Точева за искането, което отправя към Демерджиев, е че "трябва да се мери с еднакъв аршин за всички".

"Щом броят на моите преференции се смята за съмнителен, то е редно и тези получени от лицето Стела Николова също да бъдат проверени", пише още депутатката от ГЕРБ.

В доводите на Точева се споменава още големият мажоритарен вот на Николова, който бил нехарактерен във Варна за представлявана от депутатката от ПП-ДБ сила. И дори преференциите ѝ били с 81 повече от тези на водача на листата на "Продължаваме промяната-Демократична България" във Варна Даниел Лорер.

Точева стана известна със солидната си парламентарна кариера, в която комбинира огромен брой преференции, които печели на поредни избори, и пълно мълчание, незабележимост и неактивност в дейността си като народен представител. Заради повтарящи се модели на гласуването за нея и съмнения за контролиран и купен вот Демерджиев малко след изборите разпореди проверка по случая.

На последните избори на 2 април т. г. Славена Точева спечели внушителните 10 159 преференции. Името на бившата хостеса се споменава само от вот на вот. Гласовете, подадени за нея персонално, идват основно от села и малки градове в периферията на Варненска област.

Стела Николова от години е гражданска активистка във Варна, добре познато име в региона. С 3862 преференции от седмото място в листата на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" на последните избори тя измести от второто място в нея Ивайло Митковски, който имаше 1443 преференции.

Във въпроса си до министъра на вътрешните работи Точева твърди, че в родното село на Николова - Царевци, за нея са били подадени едва три преференции.

В отговор вчера Николова публикува в профила си във Фейсбук акта си за раждане, от който става ясно, че е родена във Варна, а не в с. Царевци, както твърди Точева.

"Госпожа Славена Точева от ГЕРБ - рекордьор с 10150 (10159 даже - по данни на ЦИК - бел. ред.) преференции е задала въпрос на министър Демерджиев, в който цитира медийни публикации и изказва неверни твърдения.

Очаквам с нетърпение отговора на министъра, а коментарът ми за този въпрос е, че съм родена във Варна и знам, че сме 2023 г. За останалото ще отговори министъра, а аз само ще припомня, че на изборите :

На 04.04.21 г. варненци ме подкрепиха с 4100 преференции.

На изборите на 11.07.21 г. с 5600 преференции.

На изборите на 14.11.21г. с 2550 преференции.

На изборите на 02.10.22г. с 3070 преференции.

На изборите на 02.04.23г., както е посочила г- жа Точева 3862 преференции.

Вярвам, че всеки от тези хора, които са предпочели да подкрепят лично мен не се срамуват от това и могат да го заявят и публично", написа Николова в отговор.