Манол Пейков беше избран за Мъж на годината в конкурса на "Дарик" радио.

На тържествена церемония в София снощи бяха раздадени наградите за 2022–2023 г..

Внушително мнозинство от гласувалите подкрепиха номинацията на пловдивския общественик, вече и депутат от ПП-ДБ, заради активната му доброволческа дейност. През изминалата година Пейков направи няколко много успешни кампании за набиране на средства, като особено впечатляващи бяха за генераторите за Украйна, както и в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия през февруари.

Христо Христов, главен изпълнителен директор на "Дарик" радио връчи на Манол Пейков българска, кавалерийска сабя по руски образец от 1883 г., символ на чест и достойнство, която притежава всеки носител на приза "Мъж на годината". Пейков извади 50 ст. - както е старата традиция, за да си я откупи.

 „Тази година бе поставен рекорд – 79% от всички гласували са посочили едно име“ каза  Христов.

Как започва - правилният човек на точното място 

„Започнах да събирам от деня след обявяването на войната. Не съм подозирал, че това може да се случи, просто съм бил правилният човек на правилното място“, обясни Пейков как започва големите си дарителски акции.
„Това, което ми се случи през последната година не съм го планувал, дори не съм го сънувал. На втория или третия ден започнах да събирам пари, казах си, че ще купя няколко кашончета с лекарства“, добави той.

Много бързо събира над 21 хиляди левя за обувки на войниците в Украйна. Следват още 20 различни кампании.

„През ноември стартирах кампания за генератори. Докато българската държава се напъна да даде един генератор, ние успяхме да съберем пари за над 400 генератора, колкото Франция и Германия заедно“, обясни носителят на наградата „Мъж на годината“. 

За земетресението в Турция: 

„На 6 февруари стана земетресението в Турция, аз бях във въздуха, прибирах се от Исландия, и от Виена написах пост с призив към хората. Но изведнъж проумях, че човек като гледа на Марвел комиксите, често чува, че с голямата власт идват и големи отговорности. А доверието е власт. Беше 20 ч вечерта. До полунощ имах 247 отделния дарения“, допълни той, цитиран от БТА.

„Когато хората ти вярват, твоят обществен статус се издига. Отделно почнахме да събираме вещи. За Турция – 10 тира, за Сирия – 18 тира. Имало е дни, в които имам 162 телефонни разговора за един ден. И бяхме пред страхотна криза, защото не можехме да влезем в Сирия. Обаче с упорство, дори и да си обикновен човек като мен. Когато пристигнахме, се оказа, че нашите тирове са първите, преди тези на ООН даже“, разказа още Манол Пейков. 

За последната си инициатива купуване на къщата на писателя Димитър Талев в Припер Пейков съобщи „на път сме да подпишем предварителен договор“, добави Пейков. 

Лозанов: Той е инфлуенсър и будител

„Всъщност Манол Пейков е един инфлуенсър, освен всичко останало. Има много видове инфлуенсъри. Едни успяват да печелят пари с това, което правят. И има други, които успяват да събират пари за благотворителност . Манол Пейков събра милион и половина. Съвременните будители не стоят като братята Георгиеви пред Софийския университет, стоят в социалните мрежи. Той е преводач, издател, политик, гражданин, много повече гражданин, отколкото политик“, каза директорът на дирекция ЛИК на БТА доц. Георги Лозанов. Той представи номинацията на Пейков за наградата.

„В моето детство в Пловдив артистичните лица на града бяха художниците. Събираха се в стария град, пиеха и бяха изключително талантливи и създаваха тази артистична среда и бохема на тази европейска столица на културата. Сега това нещо се измести и лицата на Пловдив като културна столица, като артистичен град, повече или по-малко отидоха към словото. И издателство „Жанет 45“, в което работи Манол, създаде една територия на българската литература във време, в което имаше скептицизъм дали българските автори могат да бъдат конкурентноспособни когато културния свят се отваря, с френската, американската, с преводите им. Издателството доказа, че в момента те могат да създават хитове. Те създадоха модерна версия на патриотизъм. Такъв патриотизъм, който не мрази“, добави Лозанов.

И още:

„Той влезе в истинската война, защото отиде в Украйна и от там помня негови думи. Не мога да забравя тъмнината на Украйна. Там всичко е тъмно, унищожили са електропреносната мрежа. И той с каузата си успя да върне светлината в Украйна. Един път като събра милион и половина и занесе генератори. И втори път - като освети проблема“, допълни доцентът. 

Процедурата

По традиция в номинирането на “Мъж на годината” участват екипите на медиите - организатори, които издигат своите номинации на мъже, според заслугите им в изминалата година и/или настоящата година.

Решаващият глас обаче е на публиката. От 3 до 30 април беше гласуването в платформата manoftheyear.bg, където бяха обявени предложенията.

Номинирани за наградата освен Пейков бяха Веселин Георгиев и Милко Михалков (заради спасяването на малкия Сашко от Перник), както и Алберт Попов (заради постижението му на Световната купа по ски алпийски дисциплини, каквото България не е имала от 39 години насам). 

Наградите в другите категории

Репортерката на bTV Бесте Сабри стана Мис тв Чар. Социални предприемачи на годината са Тенко Николов и Иво Ценов с фондацията им „За пример“. Специалната награда на "Дарик" беше за композитора Стефан Димитров, а "Легенда" – за Ицко Финци, който тази година навърши 90 години.