Беларуската футболна федерация отне шампионската титла за 2022 г. на "Шахтьор" (Солигорск), след като клубът беше признат за виновен в уреждане на мачове или т.нар. "черно тото", съобщи националната информационна агенция на страната (БелТА), цитирана от БТА.

Клубът е наказан и с отнемане на 30 точки за този сезон и 20 за следващия - федерацията реши, че висшестоящи ръководители на клуба са били в основата на схемата, свързана с тотализатора и букмейкърски компании. В допълнение се казва, че въпросните началници и "Шахтьор" са признати за виновни в даване на подкупи на други отбори от местната лига.

Още два отбора бяха наказани по същото дело. "Енергетик-БГУ" (Минск), който през миналата година завърши на 2-о място, както и "Белшина" (Бобруйск) също са с отнети точки заради доказано участие в уреждане на двубои с цел печалба от залози.

При това развитие БАТЕ (Борисов) е подаден в УЕФА като шампион на бившата съветска република за миналата година и той ще играе в квалификациите за Шампионската лига, като може да се окаже потенциален съперник на българския първенец.

Беларуското първенство се провежда в обратен на познатия в почти цяла Европа календар - от март до ноември. До момента са се изиграли седем кръга от настоящия сезон, а "Шахтьор" (Солигорск) отива на последното 15-о място с минус 17 т.

"Енергетик-БГУ" е с отнети 20 т. и продължава с минус 16. "Белшина" е лишен от 10 т. и продължава с минус 8. При това положение сега "Динамо" (Минск) излиза на върха в класирането.