По нареждане на Борислав Сарафов прокуратурата започва проверка по множество публикации, "съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, „черно тото“ и др.) от страна на ръководството на Българския футболен съюз, в т.ч. и от президента на федерацията Б. Михайлов".

Съобщението на държавното обвинение е интересно с това, че в подобен род пресрилийзи много рядко се посочват "виновните" поименно.

Софийската градска прокуратура (СГП) предстои да изясни "факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболния съюз в последните години".

"В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции – Министерство на младежта и спорта, НАП и др.", пишат още от ВКП.

Казано иначе - ще се търсят данъци, доходи и пр.

От обвинението обещават, че ще продължават да информират за хода на проверката

Ето и целия текст на съобщението:

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов СГП започва проверка на дейността на президента и ръководството на БФС

По разпореждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, „черно тото“ и др.) от страна на ръководството на Българския футболен съюз, в т.ч. и от президента на федерацията Б. Михайлов.

Работата по проверката е възложена на Софийска градска прокуратура (СГП), която предстои да изясни факти и обстоятелства, свързани с дейността на футболния съюз в последните години. В хода на проверката предстои да се изиска информация от различни държавни институции - Министерство на младежта и спорта, НАП и др.

Прокуратурата ще информира обществеността за хода на проверката и резултатите от нея.

Ситуацията много напомня на расисткия скандал от есента на 2019 г.

Събитията от вчера и днес много напомнят на едни други от октомври 2019 г. Тогава България прие Англия в квалификация и падна с 0:6, но самият мач и резултатът останаха на заден план. Говореше се, че ще има прояви на расизъм и те се случиха, като изглеждаха и доста преднамерени. България се сдоби с лоша слава по цял свят.

Още същата вечер, а и на следващия ден, тогавашният премиер Бойко Борисов и Красен Кралев (спортен министър) ултимативно поискаха оставката на Борислав Михайлов. Първоначално той отказа да я подаде. 

В централата на БФС в "Бояна" влязоха ДАНС и Икономическа полиция, иззеха компютри и документи, отново започна разследване за "черно тото", финансови злоупотреби, бяха проверени футболни съдии и т.н., и т.н. Михайлов подаде оставка. Малко повече от година и половина по-късно се завърна, като оттегли оставката си. 

От снощи той е призоваван да си тръгне от всички страни - от властимащите, пак от Бойко Борисов и Красен Кралев, вече не като премиер и министър, от опозицията, от хора от всички сфери на обществения живот.