От понеделник специален пратеник на Пекин започва обиколка в Украйна, Русия и други европейски страни с цел да проведе разговори за политическо решаване на войната в Украйна, предаде Франс прес.

"От 15 май посланик Ли Хуей, специален представител на китайското правителство по евразийските въпроси, ще посети Украйна, Полша, Франция, Германия и Русия, за да обсъди с представители на всяка от тези страни политическото решаване на украинската криза", каза пред журналисти Ван Вънбин, говорител на китайското външно министерство.

Ли Хуей ще е най-високопоставеният китайски дипломат, посетил Украйна след нахлуването на руските сили в края на февруари 2022 г., уточнява БТА.

Миналия месец китайският президент Си Цзинпин проведе телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Ли Хуей е бивш заместник-министър на външните работи и експерт по постсъветското пространство. Той е бил посланик на Китай в Русия в продължение на 10 години (от 2009 до 2019 г.), през който период поддържа редовни контакти с руския президент Владимир Путин.

"Пекин може да "изиграе основна роля" в конфликта в Украйна, по-специално да "намери път към мира", обяви френският президент Еманюел Макрон в началото на април при държавното си посещение в Китай.