За мен искането за отстраняването на главния прокурор има политически привкус, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) за безопасността на пътя, на което той присъства. 

Бях част от екипа на проф. Янаки Стоилов, който поиска отстраняването на главния прокурор, припомни Демерджиев. Много притеснително е, ако политическите партии или част от тях имат такова влияние във Висшия съдебен съвет, че да могат да обезпечат различен резултат, коментира той, цитиран от БТА (Демерджиев подкрепи усилията на Янаки Стоилов за "импийчмънт" на Гешев през по-миналата година, но тогава ВСС бе непоколебим, б.р.).

„Ако съдебната реформа, която българите дълго чакат, се свежда до смяната на главния прокурор, това ще бъде много тъжно и ще бъде подмяна на тези очаквания и нуждата от съдебна реформа. Това не може да изчерпи съдебната реформа, много други неща трябва да се случат, да се заявят ясно и да се постигнат“, отбеляза министърът на вътрешните работи.

Според него е много важен е въпросът кой ще замени главния прокурор и дали това няма да бъде подмяна на играчи от един и същи отбор.

„Много важно е защо се сменя в този момент главният прокурор. Ако главният прокурор искаше по някакъв начин да предотврати тези събития, трябваше да засили работата си по висящи досъдебни производства и по този начин да отнеме възможността на някои хора, на които трябваше все пак да бъдат повдигнати обвинения спрямо тях, сега да се саморазправят с него“, каза Иван Демерджиев.  

Това бездействие на главния прокурор аз не го толерирам, но възниква въпросът - дали има някаква връзка или дали той не е предприел някакво действие, което да притеснява някого, посочи още той. 

Темата коментира и Крум Зарков

„Разнопосочни са сигналите. Висшият съдебен съвет в четвъртък отказа да разглежда въобще такъв род въпроси. Днес има официално сезиране от шестима членове на прокурорската колегия.

Към момента е сигурно, че такава процедура ще се състои. Тя има няколко етапа, а как ще свърши, не бих могъл да предвидя.“

Това коментира правосъдният министър пред бТВ по-щкъсно днес.

По процедурата - Зарков посочи, че искането трябва да бъде връчено на Гешев с мотивите към него, а те идват от случилото се през последните дни и „мистериозната поява“ на израелския експерт.

„Главният прокурор ще има седем дни, за да даде своето становище, след което в рамките на три - ВСС трябва да насочи заседание, в което да разгледа искането“, посочи министърът.

"Искането на ВСС е обосновано с юридически аргументи. В него се твърди, че главният прокурор се е намесил в разследване, което той по принцип няма право да прави, още по-малко, когато то лично го засяга", заяви още Зарков.

Той припомни, че ВСС функционира извън мандата си. Според правосъдния министър, ако се стигне до отстраняването на Гешев, няма да е редно те да започнат процедура за избор на нов.