Слухове, съобщения, мнения, баналности, лозунги, голи декларации, глупости, есе, опит за другарски съд...

С тези квалификации, с 16:2 гласа, с дебат от 13 часа и половина и в крайна сметка без... никаква изненада Пленумът на ВСС запази Иван Гешев на поста главен прокурор.

Самият той бе 19-ият човек на заседанието, но не гласува.

Процедурата бе безпрецедентна - за пръв път не само се опитва „импийчмънт“ на главен прокурор, а и това става 2 г. и половина след началото на 7-годишния мандат.

А развръзката дойде в 23 ч нощес – при заседание, стартирало в 9:30 ч сутринта.

В рамките на многочасовото обсъждане на обединените две искания и общо 13 точки за предсрочното му сваляне, Иван Гешев днес първо отговори на четири обвинения от бившия министър Янаки Стоилов.

В заседанието на Пленума на ВСС - единствения орган, който може да избира и съответно да "сваля" обвинител №1, предано го защитиха представителите на Прокурорската колегия и очаквано - някои от Съдийската, които са част от монолитното мнозинство във ВСС.

Какво отговори Гешев на обвиненията на Надежда Йорданова

Следобед дойде ред и на 9 точки, които внесе Надежда Йорданова като основания - според нея - за импийчмънт.

1. Първото искане ба за прословутия туит на Гешев - от 11 юли 2020 г. - деня след големия бой зад колоните на МС от страна на полицията. 

Там от името на прокуратурата той пише, че "прокуратурата подкрепя закносъобразните действия на МВР срещу платените агитки на Черепа и други олигарси" и прочее криминално порявени.

„Основният проблем е именно демонстрацията на предубеденост, на изводи и заключения, без да е извършено ефективно, всестранно и пълно разследване“, каза Йорданова.

Въпрос е - как такова изказване от главния ще повлияе на независимото мнение на прокурорите, които разследват после преписките за полицейско насилие. 

Веднага членовете на прокурорската колегия и самият Гешев контрираха - че видеата с побоищата са излезли 6 месеца след това.

"Вие ми вменявате вина, че аз не съм предвидил, че ще излязат кадри на полицейско насилие. Извинявайте, ама аз такива правомощия нямам включително и такива ментални способности", каза обвинител №1. 

А Георги Кузманов зададе въпрос - как Йорданова свързва "тези думи с това действие", т.е - Гешев си писал по прнцип, едва ли не няма общо с боя.

Огнян Дамянов откровено се подигра, като на въпроса на вносителя – как туитът на Гешев е повлиял на наблюдаващите прокурори по делата за полицейско насилие, поиска Надежда Йорданова да даде номера, дати и преписки, в които прокурорите са съобщили, че Главния по този начин им е указал как да решават преписките.

Друго интересно - след като едно от основанията по-рано през деня бе - сваляне на Гешев заради изнасянето публично на СРС-та по незапочнали дела, Гешев отново и лично прочете разговор на Васил Божков. 

„Ако не им бях налял 10-15 000...“, цитира той записани думи на бизнесмена, който е в Дубай.

Това - по повод протестиращите. Мнозинстото с радост обсъди - дали за хора става въпрос, дали за пари... Ама пък 10 000 - 15 000 души щели да се забележат.

Надежда Йорданова обаче контрира с нещо интересно: че туитът на Гешев е от 11 юли, а чак на 14 юли са обнародвани разговорите, засечени чрез СРС на Божков, който обещава, че е „налял 10-15 000“. А пък разрешението на прокурор да се обнародват е от дата 13-и.

Тук Атанаска Дишева попита Гешев – като не се запознава със СРС и данни от текущи разследвания и не е шеф на прокуроите – как така е знаел.

Главният прокурор вкара забележителния аргумент - че е бил на мачове и че може да разграничи агитките "на ЦСКА" (това подчерта изрично) и че "повечето мъже тука могат да направят разлика кои агитки са били". 

На това - както хем не е пряк шеф на цялата прокуратура, хем тя не е централизирана, хем не чете разследвания, Боян Магдалинчв взе думата:

Главният прокурор не е елементарна фигура!“, каза той.

Така всъщност поясни, че "неелементарният" главен прокурор научавал неща по служба - и дори веднъж Магдалинчев лично бил свидтел на това.

2. Сред по-леките за "отиграване топки" бе обвиненито, че Гешев е бездействал, след като Европарламентът отказа да свали имунитета на Елена Йончева, макар и по искане на Сотир Цацаров.

Евродепутатите приеха, че тя е жертва на политически мотивирано наказателно преследване. Мотивите на Йорданова: бездействието на главния прокурор Иван Гешев по въпроса в периода след встъпването му. 

Самият Гешев иронично подхърли, че не е наблюдаващ прокурор по това дело, и Надежда Йорданова не била такава - как да знаят и двамата какво има по делото.

„Ако не бях изготвил някакво искане – например за снемане на депутат от НС, щях да бъда обвинен в бездействие. А сега в момента – защо не съм оттеглил искане, внесено от друг главен прокурор?!"

Гешев продължи с ирониите:

"Моите интелектуални спобосности не са с такъв обем като на някои други представители на Министерството на правосъдието и затова не мога да осмисля своята отговорност."

Той посочи, че не му е известна нормативната база, която го задължава - в какъв срок да оттегли искане до Европйския парламнт и на базата на какво. Да му я кажели – за да му е ясно какво е нарушил (последното е безспорен факт, б.а.).

Кадровиците активно заобиколиха темата – как решението на ЕП би могло да влияе на авторитета на българската прокуратура, а акцентираха само върху това – в кой закон и къде пише, че прокуратурата ни трябва да реагира на решения на европарламента.

Снимка БТА

 

3. Следващата тема бе осъждането на България от ЕСПЧ по делото "Баневи срещу България". То вече е за изказвания конкретно на Гешев, за които Страсбург прие, че нарушават презумпцията за невиновност на подсъдимите. Но в качеството му на зам.-главен прокурор. Както и по предната точка - бе напомнено, че ВСС прие да се обсъждат само неща, след мандата на главния прокурор.

Йорданова обаче посочи, че вече като главен прокурор той "не е взел нито отношение, нито съответни мерки, които да подкажат, че Прокуратурата се придържа към високи стандарти, за да поддържа презумпцията на невиновност".

Напротив - Гешев каза, че първо - негови бездействия не може да се обсъждат като искане за оставка, и прочете скорострелно, че са направени работни групи в ПРБ, които да обсъждат решенията на ЕСПЧ и други мерки.

След което се зае с лични нападки, наричайки всичко срещу него "тези негодни обвинения, неспособни да произведат правни резултати..."

Повтори и старата теза - щом му се търси отговорност, отъкде единстено може да идва това:

"След Божков, Бобоков отидохме и на Баневи. Виждам интереса на Министерството на правосъдието към тези хора, към техния кръг. Разбирам енергията, която влага Министерството на правосъдието за защита на техните права и интереси. Сигурен съм, че влага същата за защита на правата на всички бъгарски граждани, нищо че казват че тези точно хора разполагат с много парични средства.

Това искане в този негоден вариант се дължи може би на персонала на МП, който няма достатъчен експертен потенциал." 

И в крайна сметка се сопна:

Ще се възползвам от правото си да не давам обяснения...

Това прие като поведение и по следващите точки.

4. А четвъртата от тях бе за предложението на Йорданова да се търси сметка за аферата, известна като "Осемте джуджета". В нея, каза министърката, има данни за мрежа на влияние чрез различни институци - включително прокуратрата, за отнемане на бизнеси.

Тя посочи специално и туита на Гешев - че "истината няма нюанси и бъро се установява", че „знаем откъде идват хибридните атаки...“ ... и че „Антикорупионният фонд (които разкриха историята, б.а.) трябва да се извинят, но това става само ако има достойнство.

Става въпрос за един от многото нюанси в историята - че Илия Златанов твърдеше, че злато - иззето като веществено доказателство по делото, е върнато на друг човк - Бойко Ламбовски и в крайна сметка е отишло при жената на Петьо Еврото. След това прокуратурта направи блиц акция и при някои неизяснени обстоятелства- оспорвани и от дъщерята на Илия Златанов... златото все пак бе открито у тях.

Случи се следното – дискусията бе отбита в друга посока – или казано на интернет език „натролена“. Само в посока туита на Гешев - не и по съществото на дълбоко притеснителната за българската прокуратура история.

Гешев напомни как Консултативен съвет на европйските прокурори препоръчал да се взема отношение по важни теми от висш прокурор или евентуално от главния. И той точно това направил - с туита.

"Не съм наблюдващ прокурор нямам задължение да чета делото и да взимам решения. Тези вещи – или една част от тях са в този човек, който твърди, че не ги е получил. При положение, че има медийна реакция, която описах, аз съм реагирал. И съм реагирал с този пост в туитър, в който не виждам нищо укорително. Аз съм изложил факти - че някой, който е казал нещо, което не е вярно, трябва да се извини .

Какъв е проблемът, г-жо Йорданова – аз не виждам."

След което също каза, че няма да отгаваря на повече въпроси. 

Боян Новански се включи с изключителното "юридическо" уточнение – че джуджетата в приказката са 7, осмият е Снежанка и...

„Малко джендърско ми изглежда джуджетата да са 8."

Той напомни още нещо – че делата между баща и син Златанови, кото спорят за собствеността в "Изамет", все още са висящи в търговските отделения на съда..

„Висящи съдебни производна по търговски дела в България е некореткто и непрофесионално министърът да прави изводи! За да ползва факти от дела, които не са приключили. Дайте да уважаваме малко повече правото!, каза Новански.

След няколко опити за дискусия от Атанаска Дишева и Олга Крелска членовете замълчаха и темата бе подмината в посока – следващата подточка.

5. Около половин час отне точката с това – имал ли е дял бащата Стоимен Гешев в компанията "Жоси", докато синът е прокурор в СГП, а двамата собственици водят война. Защото – според Надежда Йорданова – въпреки че по повода има отказ от разследване на Специализираната прокуратура, имало данни за подставено лице, данни за търговия с влияние на магистрат и др.

Гешев се изказа драматично – че търсенето от децата на отговорност за бащите било налично при Сталин. 

Първо стана голям спор – дали бащата изобщо е имал или не е имал дял, тъй като последното не е вписвано в Търговския регистър, както подчера Боян Новански.

Олга Керелска обаче се намеси – че всички са наясно, че той е придобил въпросните два дяла, но това просто не е вписано в ТР.

Важно беше – тъй като това така или иначе са факти отпреди мандата, че от 10 февруари 2022 г. има съобщение на пресцентъра на прокуратурата, в което се казва, че това са лъжи.

Гешев първо напомни – че единствен предмет на тази точка е прессъобщението от 10 февруари и отново напомни, че той не носи отговорност за него.

А по отношение – дали това нещо е разследвано или не, „топката му подаде“ Йордан Стоев, който посъветва министърката да се доверяла поне на ГДБОП, кат не вярва на прокуратурата. Имало справка от 87 страници на антимафиотите, в която те стигат до извода, че престъпелния по „Жоси“ няма. И цитира – конкретно това го пишело на 86-а страница.

Тук се включи Гешев – че като магистрат има право да го разследва само следовател и прокурор.

"Нима ваш колега министър ме е разследвал в разрез със закона?! Не мога да повярвам – абсурд! На вас – които се борите за върховенство на закона?! Ами, образовайте МВР", посъветва той Йорданова.

6. Изненадващо - истински и доста сериозен дебат стана около интервюта на главния прокурор, които той даде серийно през 2020 г. и в които каза, че липсва защита на системата за случайно разпрделение на делата в съдилищата (тогава той се занима само с тях - не с прокуратурите, б.а.), че това било "коронавирус в съдебната система“ и че „5 години правосъдие не сме имали“.

Йорданова твърди, че с това си изказване Гешев е уронил престижа на прокуратурата и на съдебната тема по много чувствителна за обществото тема.

Гешев веднага се оправда, че тук ключовта дума е, че казал "ако това е вярно".

Атанаска Дишево го попита - продължава ли да твърди, че "дела са се разпределяни през нощта от екзотични дестинации" и че "всеки, който има електронен подпис, може да разпределя дела" (твърдения които не намериха нито едно експретно потвърждение, б.а.).

След което кадровиците се счепкаха за прословутия одит на системата, който последва след интервютата тогава, благодарение на активното съдействие на Гешев и министър Данаил Кирилов. ВСС обаче – като стана готов одитът, в крайна сметка реши да го засекрети и да не го изнесе пред обществото.

Но всичко доведе в крайна сметка до изработване и внедряване на новата система – ЕИСС.

В крайна сметка Дишева не се предаде:

„Факт са две неща – че изявленията са направени. И че съдържат редица неверни твърдения.“

Тя бе категорична, че интервюто на главния прокурор прави внушение срещу авторитета на съдебната система.

Това, естествено, никак не убеди мнозинството. 

„Г-н Гешев е действал със загриженост за това – да се парират всякакви уязвимости в системата“, като адвокат се изяви Вероника Имова (която иначе е върховен съдия - пратен от ГЕРБ във Висшия съдебен съвет, б.а.).

И цитира съдебно решение - че магистрати не могат да бъдат санкционирани за техни изявления, когато касаят устоите на държавността.

7. Сравнително по-бързо и лесно за "здравите сили" мина спорът по това – дали Гешев се е подигравал и показвал неуважително отношение към адвокатурата и НПО.

Йорданова изтъкна писмо на Висшия адвокатски съвет, (ВАдС), но пък Боян Новански – адвокатът в ВСС ,я контрира колко адвокати си мисли, че представлява. И има ли пълномощно от поне една колегия – нямала.

Гешев пък акцентира върху спора си с Българския хелзинкси комитет – на които изпрати преди време „Под игото“ на Иван Вазов и разкази на Йордан Йовков.

Той – в пристъп на непринуден хумор, каза, че е подготвил на всички членове на съвета по едно луксозно, подписано от него издание на класиката на Вазов и ще им го даде след края на мандата. И лично имало едно томче за Йорданова. Това не било вражеско поведение.

След което обяви, че няма да отговаря на въпроси.

Снимка Веселин Боришев

 

Употребиха и катастрофата с две убити момичета

8. Логично се стигна до спорните - и отменени от самия Гешев негови указания до прокурорите - да се изземва превозното средство като веществено доказателство и да се сезира съдът за конфискация. Става въпрос за умишлени престъпления – при употреба на наркотици или на големи концентрации на алкохол. А указанията са от 2020 г. - отменени през ноември 2021 г.

Обсъждането вече бе след 19 ч, когато всички 19 членове плюс министърката са уморени и доста изнервени.

Освен въпросните си указания до прокурорите, експертни предложения за завишаване на наказанията Гешев прати същата година и на НС. И днес каза, че ако били приети идеите му (една от тях бе да има и доживотен затвор при дрогирани шофьори), нямаше да се случи трагедията с две момичета, убити от Георги Семерджиев.

За разлика от предложенията за "ожесточаване" на НК, наредбата му за отнемане е отменена от самия него. Тя е напълно противозаконна, противоречи на нмеждународните норми, а главният прокурор е на длъжност да спомага за спазването на законите, а не за нарушаването им – каза днес Йорданова.

Според Гешев - Народното събрание решило, че закриването спецпрокуратурата е приоритет (с всичките му познати добавки за олигарсите, как сега делата им щели да бъдат „смачкани“ и пр.), а смъртта по пътищата не е приоритет

"Не използвайте трагедията на семействата като защитни тези“, апелира Надежда Йорданова с явно разтреперан глас.

И напомни, че предложенията й в този вид са внесени на 2 май – много преди катастофата пред хотел „Хемус“.

Тук отново силно се изяви Вероника Имова: все пак – макар и отменени после, с тези си указания „главният прокурор предизвикал едно раздвижване на правната мисъл“ каа предсетелката на политическата квота от ГЕРБ.

А може би леко неразбрал идеята на главния прокурор за доживотни присъди Огнян Дамянов, който му е от най-верните почитатели в Съвета, на финала на вечерта се обърна задочно към законодателя:

"Едно ще ви замоля - непрекъснато не увеличавайте наказанията! Никаква полза няма!"

9. Последната точка на Надежда Йорданова касаеше - различен стандарт при разследванията и в частност това за отравянето на Емилиян Гебрев.

Тя напомни , че са привлечени като обвиняеми трима руски граждани – с висока степен на вероятност офицери от ГРУ, но после досъдебното производство е спряно, защото ги няма. Няма данни и дали е поискана екстрадиция от Русия.

Тя припомни, че при много други случаи разследванията и делата продължават задочно, спрямо лица, които не са на територията на България (например Цветан Василев, Васил Божков).

Тя обвини главния прокурор в случая в бездействие - че не са дадени указания на наблюдаващите прокурори за еднакво прилагане на закона.

Каза и как прокуратурата например въобще не се е сезирала по данни, че у нас има паравоенни организации, които се обучават от руски инструктори.

Гешев каза, че дори не може да схване какви са основанията за искането на неговото отстраняване.

Причина била липсата на законодателство за реална борба с престъпността.

"Най-малкото тези престъпления, които водят до смъртта на деца...", не се отказа да повтаря.

Но пък обвини Йорданова по отношение на Русия че - "яхва вълната актуална в момента“.

Той каза с назидатлен тон още, че Руската федерация не екстрадира свои граждани (но то и "половината останал свят" е така – включително Украйна, откъдето поискахме Брендо - неуспешно, но го поискахме, б.р.)

Сед което очаквано изтъкна, че е главният прокурор, който е обявил най-много руски дипломати за персона нон грата в целия ЕС.

"Тези неща, които ми вменявате, не са нарушения на закона, не са нарушения на морала, в общ смисъл не са противоправни и четвърто – се взимат от наблюдаващите прокурори“,върна се Гешев към това, от което бе започнал сутринта.

Снимка БТА

 

В отсъствието на председателката на ВКС Галина Захарова, на Цветинка Пашкунова (съдии) и Гергана Мутафова (прокурори), на практика всички се включиха в защита на Иван Гешев – без Атанаска Дишева и Олга Керелска. Думата нито веднъж не са взели да дебатират председателят на ВАС Георги Чолаков, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов от прокурорската колегия, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев от Съдийската.

Десет души дори не взеха думата на финала да се обосноват защо ще гласуват "против" предсрочното отстраняване от длъжността.

На фона на резултатите от текущите избори за членове на ВСС – няма основания да смятаме, че какъвто и да било вид „опозиционери“ изобщо ще влезе в следващия състав от есента.