Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Борислав Сарафов е подал сигнал в Софийска градска прокуратура срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщава БТА цитирайки държавното обвинение (СГП е компетентна да разследва магистрати след закриването на Спецпрокуратурата, б.р. на Клуб Z).

Както Клуб Z писа - в брифинг пред медиите вчера заместник главният прокурор обвини Гешев в множество престъпления или нарушения - от това, че си е присвоил държавна резиденция на прокуратурата, в която живее, до това - че признава, че се меси в делото "Барселонагейт", което евентуално може да засяга Бойко Борисов.

Данните изложени в сигнала са свързани с изказването от вчера на Борислав Сарафов пред медиите по отношение на Иван Гешев и съдържат твърдения за евентуално извършено престъпление от главния прокурор, пише още БТА.

Нова тв уточнява, че в сигнала се съдържат обвинения за три престъпления, извършени от Гешев.

- извършен незаконен запис на телефонен разговор с члена на ВСС Йордан Стоев (един от шестимата, които предложиха "импийчването" на главния, б.р.)

- оказване на влияние на наблюдаващия прокурор по делото на „Барселонагейт” и

- присвояване и длъжностно престъпление относно въпросната вила в Боровец.

Към днешна дата, както е известно, Сарафов подаде сигнал срещу заместника си Ясен Тодоров във ВСС. Очаква се такъв да внесе Гешев срещу Сарафов - пак във ВСС.

А шестима прокурори от прокурорската колегия също сезираха ВСС срещу Иван Гешев - основанието им е евентуално негово нареждане по телефона на мястото на т. нар. атентат срещу него да отиде и да бъде допуснат неизвестен "израелски експерт по антитероризъм".

По-късно през деня стана ясно, че и в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) е депозиран сигнал от Борислав Сарафов. Сигналът съдържа молба за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев, допълват от ВСС.

Пред Нова тв тази сутрин Боян Магдалинчев - представляващ ВСС (и един от неофициалната квота на ГЕРБ в Съвета) обяви, че процедурата по евентуално отстраняване на главния прокурор от днес е в ход. Това означава, че тече седемдневният срок, в който той трябва първоначално да се запознае с материалите срещу себе си.

Иначе казано - книжата са му връчени.

Максимум 3 дни след това Пленумът трябва да свика свое заседание, на което да се обсъжда допустимостта на сигнала.

Така например при първия сигнал срещу Гешев - от страна на проф. Янаки Стоилов през 2021 г., мнозинството в Съвета - тогава монолитно зад главния прокурор, прие, че той изобщо е недопустим, и не го гледа по същество.