"Написал съм това под емоция, защото бях разочарован чисто професионално."

Така Ясен Тодоров - зам.-директор на НСлС, бивш член на ВСС и неотклонно верен (поне засега!) на Иван Гешев, коментира днес факта, че без да иска, разпратил съобщение до всички мейли в НСлС, че "мишките първи напускат кораба".

Така Тодоров практически призна две неща: изнесеното от Гешев, че е разпратил такова съобщение, както и че Борислав Сарафов именно на това му съобщение се е обидил. Тодоров го обвини, че "преживял катарзис".

В смесица от иронични намеци, опити да не отговаря или някои разкрития, той направи изявление на оградата на НСлС - където бе сложен за зам.-директор по личното предложение на Гешев, след като свърши мандатът му във ВСС.

Така например - разкри ролята на мистичния "израелски експерт" по антитероризъм.

Клуб Z припомня, че след първоначалния шумен пиар на прокуратурата - как едва ли не световно признат израелски експерт потвърждава техните изводи, министър Иван Демерджиев обяви в парламента, че "експертът" кацнал у нас 90 минути преди атентата.

Освен това - по същество предложението до ВСС за свалянето на Иван Гешев е с мотив грубо нарушение на служебните задължения - че без да има право е разпоредил на Ясен Тодоров да води външни лица на огледа.

Така днес се оказа, че... виновен е самият израелски експерт. Той предложил да отидат да помогне, защото в момента, когато се разчуло за атентата били заедно на обяд.

"... Ние бяхме заедно. Ние просто обядвахме в този момент, в който това се е случило.

Даже той (израелският експерт) казва: Това, ако стане при нас - да има атентат срещу главния прокурор, ще затворим цялата държава, ще приберем целия криминален контингент и ще работим много интензивно", описа Ясен Тодоров какво ноухау му предложили по време на обяда.

(Междувременно днес от Федерацията на ционистите у нас специално заявиха пред медии, че израелският експерт по антитероризъм не е бил в България заради опита за атентат срещу Гешев. По думите им това са спекулации и дори името на експерта е сгрешено, бел. ред. на Клуб Z)

Ясен Тодоров обаче не помръдва от позицията си:

"На 1 май беше атентатът - терористичен акт, опит за убийство - безспорно. Този взрив бе поставен да У-БИ-ВА - натърти той. 

Не е никаква пиратка, не е нещо, което е само за сплашване!"

В изказването на Ясен Тодоров имаше обобщения като:

"Нещата бяха динамични и се развиха някакви процеси."

Иначе на пряк въпрос - има ли вътре опит за преврат в системата (явно оглавяван от Борислав Сарафов), Тодоров отговори:

"Поне така изглежда."

И тъй като - видно остава на линия зад Иван Гешев - на въпрос да се чувстват ли заплашени политиците от намеците, които днес главният прокурор отправи за "Барселонагейт", той каза: 

"Такива папки при мен лично няма."

Тодоров обяви:

"Аз съм верен на главния прокурор. Бил съм верен и на г-н Сарафов - на всеки свой административен ръководител в системата на следствието и прокуратурата."

А им бил верен не за друго, а защото те изразяват закона.

Той не скри, че е разочарован, че шефът му сега го предлага за уволнение на ВСС. И попита - къде е бил Сарафов в последните 12 г., щом е недоволен от прокуратурата. След което изреди постовете, които шефът му е заемал.

Той със съжаление отбеляза, че с Борислав Сарафов ги свързва 30-годишна дружба още от школата в "Симеоново" (всички замесени в тази история са завършили "Право" там, б.р. на Клуб Z).

Даже оня ден имали сбирка на випуска за 30 г. от завършването в Симеоново  и "за съжаление, г-н Сарафов не присъства на нея".