Унищожаване на доказателства, обещания да се влияе върху хода на дела срещу придобиване на имуществени блага и отваряне на „чадър“ над определени политически фигури.

Това били основните нарушения на главния прокурор Иван Гешев в сигналите срещу него, които от няколко месеца се събират в Министерството на правосъдието. Това каза днес пред "Сега" бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев.

При него започнаха да се трупат сигналите срещу главния прокурор, припомня медията. Сега се очаква да са в основата на поредното искане - този път на правосъдната министърка Надежда Йорданова до Висшия съдебен съвет за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

„Сигналите са от различен характер. Има и такива, които, ако бъдат установени изнесените в тях факти, а се правят проверки не само в МП, но и в МВР, ще става въпрос за извършени престъпления“, казва Демерджиев.

Той разкрива, че в един от сигналите се твърди, че Гешев е унищожавал лично доказателства по делото „КТБ“.

„Сигналът съдържа твърдения, които подлежат на проверка, но доколкото имам информация, лицето, подало сигнала, е дало показания и като свидетел в полицията, което все пак показва решимостта му под страх от наказателна отговорност да потвърди достоверността на изнесеното“, обяснява още бившият министър.

Според Демерджиев "свидетелят твърди, че информацията, която не е в кориците по делото, е унищожена. Според свидетеля това се е случило до една вила, която е на бащата на г-н Гешев“.

Малко по-рано пък прокуратурата публикува "право на отговор" срещу думи на Демерджиев. От казаното пред "Нова телевизия" днес от Демерджиев най-вече се опровергава, че... 

"... Твърдението, че член на семейството на главния прокурор е бил съсобственик в търговско дружество, с предмет на дейност млекопреработване, може да бъде определено само и единствено като лъжа. Никога, нито Иван Гешев, нито член на неговото семейство, са имали каквато и да е собственост във визираната в интервюто „една млекопреработвателна компания“, нито в друга.

Същото е лесно проверим факт в Търговския регистър, особено за юрист, адвокат и бивш служебен министър на правосъдието", пишат от прокурорския пресцентър.

Ясно е, че става въпрос за т. нар. афера "Жоси", разказана от Bird и повторена от "Свободна Европа". Там се твърди, че поради някакви причини, след като повежда война с бившия си съдружник (Симеон Присадашки), единият основател и собственик на фирмата Георги Георгиев успешно изключва "врага", но пък вписва като съсобственик Стоимен Тодоров Гешев - род. през 1939 г. 

Георгиев показваше протоколи от общи събрания на ООД-то и молба за вписване от бащата на главния прокуор.

Именно това всъщност твърди прокуратурата, че е лъжа (Иван Гешев често е споменавал, че отдавна е проверяван за тази история безрезултатно, б.р.).

Макар че още отказва да разкрие конкретика, почти сигурно е, че новата министърка Надежда Йорданова също ще използва "Жоси" като един от поводите, с които ще иска освобождаването на Гешев от ВСС.

А пък твърденията на Демерджиев от днес "по адрес на наказателното дело, свързано с фалита на Корпоративна търговска банка", прокуратурта нарича внушения.

Упреква се Демерджиев - защо, като знае тези неща, не е уведомил "компетентните органи".

"По отношение на останалата част от манипулативните твърдения на Демерджиев, следва да се отбележи, че ако същите са съдържали данни за извършени нарушения и/или престъпления, то в качеството си на служебен министър на правосъдието в периода от края на месец октомври до средата на месец декември 2021 г., той е бил длъжен, съгласно служебните си правомощия, да уведоми компетентните органи."

Казва се още, че това е "поредна политическа атака, преследваща нелегитимни цели".

Между Гешев и Иван Демерджиев има стара "закачка". Първо, Демерджиев е адвокат на чуждестранен инвеститор, когато - по думите му небезизвестната фирма "Делта гард" на Митко Каратиста опитва "рейдърски" да превземе фотоволтаична централа. Тогава Каратиста запашвал с главния прокурор Гешев.

След като пък Демеджиев стана зам.министър, той се пошегува, че на Бюрото по защита - тогава все още "преторианци" на Гешев, им трябва "изповед, причастие, бръснене".

Ето и съобщението от днес на прокуратурата:

ПРБ изпрати „право на отговор“ във връзка с твърдения на адвокат Иван Демерджиев в телевизионно предаване

Във връзка с твърдения на Иван Демерджиев, адвокат при Пловдивска адвокатска колегия и бивш служебен министър на правосъдието, изложени днес, 10.02.2022 г., в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия, Прокуратурата на Република България (ПРБ) изготви „право на отговор“, съгласно чл. 18 от Закона за радиото и телевизията. Това се налага с оглед на факта, че считаме, че същите изявления биха могли да доведат българските граждани до заблуждение.

Твърдението, че член на семейството на главния прокурор е бил съсобственик в търговско дружество, с предмет на дейност млекопреработване, може да бъде определено само и единствено като лъжа. Никога, нито Иван Гешев, нито член на неговото семейство, са имали каквато и да е собственост във визираната в интервюто „една млекопреработвателна компания“, нито в друга. Същото е лесно проверим факт в Търговския регистър, особено за юрист, адвокат и бивш служебен министър на правосъдието, какъвто е Демерджиев.

Що се отнася до направените от Демерджиев внушения по адрес на наказателното дело, свързано с фалита на Корпоративна търговска банка, същото се намира в съдебна фаза от 2017 г., след внесен обвинителен акт от прокуратурата.

По отношение на останалата част от манипулативните твърдения на Демерджиев, следва да се отбележи, че ако същите са съдържали данни за извършени нарушения и/или престъпления, то в качеството си на служебен министър на правосъдието в периода от края на месец октомври до средата на месец декември 2021 г., той е бил длъжен, съгласно служебните си правомощия, да уведоми компетентните органи.

Прокуратурата на Република България определя казаното от Демерджиев в ефира на Нова телевизия като поредна политическа атака, преследваща нелегитимни цели. За пореден път сме свидетели на твърдения, които не отговарят на фактите, водят до уронване на престижа на съдебната власт и рушат доверието на българските граждани в институциите.

Настоящото право на отговор е изпратено на Нова телевизия.