"Това, което става, е абсурдно. Заместник-главният прокурор да дава главния прокурор на прокурор."

Това заяви в интервю за БНР доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Според него нагледно е станало ясно, че има политически контрол върху съдебната система.

Политологът отбеляза ключовото изказване на Мария Габриел, че точно правителство на ГЕРБ, което очакваше подкрепа от ДПС, БСП и ИТН, ще отстрани главния прокурор.

"Това беше ход нестандартен. Защо дръпна дявола за опашката? Най-вероятно е търсена легитимност - едно сдружаване открито между ГЕРБ и ДПС би било видяно от хората като проблематично.

Предложиха главата на Иван Гешев. Разкриването на политическите зависимости в съдебната система стана видно, когато ВСС - негови представители в прокурорската квота, веднага реагираха на този политически призив."

Всички имаха сериозно очакване правителство между ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН да се състои. Дори г-жа Габриел загуби своето място на комисар в Брюксел, изтъкна Смилов. По думите му "нещата са били "опечени".

"Иван Гешев реши, че няма да бъде изкупителната жертва и прецени, че може би има ресурси да влезе в тази война", подчерта доц. Смилов.

Политологът не изключва да видим и "договорка между Гешев и предишните му патрони от ГЕРБ и ДПС".

Той изказа предположение, че явно допреди два дена нещата са били договорени и е имало мнозинство за отстраняването на главния прокурор, но сега може би има съмнения сред някои от членовете – "някое от лобитата ще смени коня, позицията в последния момент".

Даниел Смилов смята още, че "договорености и ръчно управление от страна на една или друга политическа група на практика ги виждаме илюстрирани графично".

Според него шансовете за първия мандат вече са минимални и в сферата на теориите.

"След сегашното развитие големият проблем е, че първата партия – ГЕРБ, се въвлече в един огромен скандал. Тези съдебни фигури са имали някакви лоялности към ГЕРБ, към ДПС, към други партии. Тези лоялности са в момента под въпрос.

Всички се питаме сега прокуратурата какво ще изкара. Това дава и много ясно извинение на партии като БСП да кажат – ние няма да участваме с вас във формирането на правителство. Първият мандат изглежда обречен."

Има някаква логика да се сформира правителство с втория мандат. Когато ГЕРБ сами се дисквалифицираха като мандатоносител, от тяхна гледна точка е разумно да отстъпят крачка назад, посочи Даниел Смилов.

Ясно е, че сега и ГЕРБ, и ДПС имат много сериозен аргумент да покажат, че са склонни да скъсат с модела, който самите те са създали и който консумираме в момента, заяви още доц. Смилов.

Относно третия мандат политологът каза пред журналистката Диана Дончева, че трети мандат за ИТН би бил "втори шанс за ГЕРБ и ДПС да съставят коалиция с БСП".