Правосъдният министър Крум Зарков бе изслушан в парламента по повод казуса с охраната на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който заяви, че се чувства заплашен от главния прокурор Иван Гешев.

Друга тема на изслушването бе почивният комплекс на прокуратурата в "Боровец" - т.нар. Регентска къща, и информацията, че Гешев го е превърнал в лична резиденция.

Депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" се покриха с мълчание и не участваха в изслушването - нито със задаване на въпроси, нито със становище по изнесените данни.

Тези партии бяха в напреднала фаза на преговори за създаване на правителство с първия мандат. Когато обаче Гешев заяви, че няма да подава оставка и обяви война на "лицето Бойко Методиев Борисов" преговорите пропаднаха.

БСП се оттегли от преговорите малко след изявлението на Гешев. Лидерката на партията Корнелия Нинова заяви, че няма връзка между двете събития.

Зарков заяви, че охраната на Сарафов му е била осигурена незабавно.

"Безпрецедентно е, че сигнал за заплаха по закон се получава от административния ръководител. В случая магистратът се чувства застрашен от своя адмнистративен ръководител", обясни Зарков.

Срок за охраната няма, като Съветът по охрана към Министерство на правосъдието се събира регулярно, за да преценява степента на застрашеност.

Ако има доклад за промяна на обстоятелствата, ще има и промяна в охраната.

"Каквото трябва да бъде направено, ще бъде направено. Хвърчат обвинения в извършване на престъпления по върховете на онази институция, която е призвана да ги преследва.

Съществува ли механизъм, който да позволи независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници? Това е системният отговор. Всичко възникна неприятно, но не неочаквано, този въпрос беше замитан", каза още Зарков.

По отношение на имота в Боровец Зарков заяви, че не разполага с информация.

"Какво се е случвало с този имот не бих могъл да ви кажа, не бих могъл да разполагам с тази информация", заяви той.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Рашков заяви, че по негова информация в почивния комплекс живее главният прокурор и друг прокурор "не може да припари". А Гешев ежедневно пътува от Боровец до София с бронирани коли.

"Това не ощетява ли бюджета с капризите на един главен прокурор? Привилегии, това мания ли е на този човек", попита Рашков.

От залата се чуха възражения, че той пресрочва времето.

"Доста прескочихме времето, но бързо върви изслушването, затова си позволих", отговори зам.-шефът на парламента Никола Минчев, който водеше заседанието.

Зарков отново отговори, че няма информация и не се е интересувал къде живеят административните ръководители на съдебната власт.

"Не съм бил на тази база. Знам, че част от това, което говорите, е обект на друг вид производства. ВСС е дал сградата на прокуратурата като институция", каза още Зарков.