Да бъде премахнат прагът, с който в момента влизащите в ЕС стоки на стойност под 150 евро са освободени от мита и от който измамниците се възползват прекомерно.

Това предвижда предложената днес най-всеобхватна реформа на митническия съюз на ЕС от създаването му през 1968 г. Тя бе представена от еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони.

Понастоящем с цел избягване на вносните мита до 65% от пристигащите колети се въвеждат в ЕС със занижена стойност. Става дума за поръчани онлайн стоки.

Опростява се и изчисляването на митата за най-често срещаните стоки с ниска стойност, закупувани от държави извън ЕС. Хилядите възможни категории мита ще бъдат намалени до едва 4. Това ще улесни значително изчисляването на митата за малките колети. И платформите, и митническите органи ще могат да управляват по-добре достигащите на брой 1 милиард покупки, които влизат в ЕС всяка година в рамките на електронната търговия. Така ще се премахне и потенциалът за измами.

Днес в ЕС годишно влизат 1 милиард евтини пратки с поръчани онлайн стоки. Две трети от тях идват от Китай, изтъкна Паоло Джентилони.

Очаква се новият, специално разработен режим за електронна търговия да донесе допълнителни митнически приходи в размер на 1 милиарда евро годишно, отбелязват от ЕК.

Ключова роля за онлайн платформите

Реформата отрежда на онлайн платформите ключова роля при осигуряването на гаранции, че продаваните по интернет стоки в ЕС спазват всички митнически задължения. В момента отговорността пада върху отделния потребител и превозвачите. Платформите ще бъдат отговорни да гарантират, че митата и ДДС се заплащат при покупката. Така потребителите вече няма да се сблъскват със скрити такси или неочаквана документация при пристигането на колета.

Когато онлайн платформите са официалните вносители, потребителите в ЕС могат да бъдат уверени, че всички мита са платени и че техните покупки са безопасни и в съответствие със стандартите на Съюза в областта на околната среда, безопасността и етиката.

Създава се Център за митнически данни

Нов митнически орган на Съюза ще упражнява надзор върху Център за митнически данни на ЕС. Този център постепенно ще замени съществуващата митническа ИТ инфраструктура в страните членки и така ще им спести до 2 милиарда евро годишно от оперативни разходи.

Центърът ще бъде и единствената онлайн среда, в която предприятията, желаещи да вкарват стоки в ЕС, ще могат да регистрират цялата информация за своите продукти и вериги на доставки. Така ще бъдат събирани данните, предоставяни от предприятията. С помощта на машинно самообучение, изкуствен интелект и човешка намеса на органите ще бъде предоставен преглед на веригите на доставки и движението на стоките.

В същото време предприятията ще трябва да си взаимодействат само с един портал, когато подават своята митническа информация. Те ще трябва да подават само веднъж данни за множество пратки.

Центърът за митнически данни ще позволи в ЕС да бъдат внасяни стоки с минимална намеса на митническите органи, без да се прави компромис с изискванията за безопасност, сигурност или за борба с измамите.

Предложението на ЕК предвижда през 2028 г. центърът да започне да се използва за пратки, обработвани в рамките на електронната търговия. От 2032 г.. той ще се използва за другите вносители на доброволен принцип,